Thuis moet de veiligste plek op aarde zijn. Als je een stap door de voordeur zet, overvalt je waarschijnlijk direct een warm en prettig gevoel. Even genieten van rust, vrijheid en bovenal veiligheid. Maar is dat gevoel van veiligheid geen schijnvertoning?

Uit diverse onderzoeken blijkt immers dat het veel minder goed gesteld is met de veiligheid in huis. De meeste ongelukken gebeuren bijvoorbeeld nog steeds in en om huis. Vaak zijn dit ongelukken die voorkomen hadden kunnen worden. Daarnaast is het ook met de brandveiligheid en de inbraakpreventie van de meeste Nederlandse woningen nog niet goed gesteld. Dit blijkt uit diverse onderzoeken van zowel de brandweer als de politie. Hoog tijd om hier dus verandering in te brengen. In dit artikel geven we alvast een aantal tips!

Extra verlichting tijdens brand

Weet jij wat je moet doen als het noodlot toeslaat en je woning plotseling in brand staat? Veel mensen reageren instinctief, maar hebben op voorhand geen enkel idee wat ze zullen doen. Het lijkt immers een ver-van-je-bed-show tot het daadwerkelijk zal gebeuren. Bedenk echter wel: in iedere woning kan er brand uitbreken. Het is daarom goed om met deze mogelijkheid rekening te houden en alvast preventieve stappen te ondernemen. Wist je dat nooduitgang verlichting bijvoorbeeld ook van pas kan komen in een woonhuis?

Vaak hoor je enkel van nooduitgang verlichting in bedrijfspanden of andere openbare gebouwen, maar ook in huis kunnen ze geïnstalleerd worden. Natuurlijk beschik je hier niet echt over een nooduitgang, maar deze lampen kunnen je wel helpen om de uitgang van het huis te vinden als er veel rookontwikkeling is. Wellicht denk je nu dat dit niet nodig zal zijn, maar het zal je verbazen hoe gedesoriënteerd je dan kunt worden. Iedere seconde telt bij een woningbrand. De juiste verlichting kan dan ook het verschil tussen leven en dood maken.

nooduitgang verlichting

Deurdranger

Ben jij iemand die enorm vergeetachtig is? Of loop je misschien met een rollator of zit je ‘vast’ in een rolstoel? Dan kan het enorm lastig zijn om de deuren achter je te sluiten. Dit geldt helaas ook dikwijls voor de voordeur. Deze helemaal open of op een kier laten staan is echter geen optie. Zo geef je inbrekers immers vrij spel om de woning te betreden. Gelukkig biedt een deurdranger dan de oplossing. Hierdoor wordt de deur automatisch achter jou dichtgetrokken en hoef je hier verder niets meer voor te doen. Bovendien zijn er ook deurdrangers die speciaal gericht zijn op de veiligheid. Hierbij is het bijvoorbeeld mogelijk dat ook het slotwerk direct dichtvalt.

deurdrangers

Slimme rookmelder

Gelukkig staat de wetenschap niet stil. Er worden steeds meer handige dingen bedacht om de veiligheid in huis te waarborgen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een slimme rookmelder. Hierbij worden alle rookmelders in huis op een Wi-Fi netwerk aangesloten. Als er sprake is van rookontwikkeling wordt er direct een melding naar jouw smartphone gestuurd of naar de andere nummers die je hebt doorgegeven (denk aan buren, vrienden of directe familie). Hierdoor kan er snel gereageerd worden en ben je zelfs van afstand op de hoogte van wat er in huis gebeurd. Hiermee kan je, naast de dorma deurdranger natuurlijk, de brandveiligheid in huis enorm verhogen.

About The Author

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.