Gourmetten tijdens de feestdagen is bijna vanzelfsprekend in Nederland. Op 1e en 2e Kerstdag zitten Nederlanders massaal met een pannetje boven de gourmetplaat. Waarna ze het met Oud & Nieuw nog een keer gladjes over doen. Stiekem ook wel heel gezellig en bovenal nostalgisch. Heerlijk met z’n allen gourmetten en volop genieten. Iets beters bestaat bijna niet. Hoewel, het gaat helaas niet altijd even vlekkeloos. Te weinig (of juist veel te veel) in huis gehaald, een vieze lucht die dagen in huis blijft hangen of het gourmetstel wat het plotseling tijdens de feestdagen begeeft. Oeps! Gelukkig zijn deze problemen allemaal eenvoudig te voorkomen. Met de volgende handige gourmettips gaat het zeker gezellig (en lekker!) worden de komende feestdagen.

Gourmetlucht verwijderen

Lekker hoor gourmetten, maar we horen je denken… ik heb toch geen zin om wéér dagen in die nare lucht te zitten? Tijdens het gourmetten is het wel lekker, maar de volgende dag wil je toch iets anders ruiken dan die vettige lucht. Zeker als er weer visite komt. Gelukkig zijn er genoeg manieren waarop je die gourmetlucht eenvoudig kunt verwijderen. Op de eerste plaats door natuurlijk altijd een raampje te openen tijdens het gourmetten en het gourmetstel na gebruik direct af te wassen.

Een eenvoudige methode om snel de gourmetlucht geheel te verwijderen is door een pannetje met wasverzachter op het vuur te zetten. Laat het niet koken, maar warm het even op zacht vuur op. Voordat je het weet zullen alle nare luchtjes als sneeuw voor de zon zijn verdwenen en blijft er enkel nog een frisse, zachte geur over.

Laat een gourmetschotel klaarmaken

Vind je het lastig om in te schatten hoeveel gourmetvlees, vis en vegetarische bijgerechten je nodig hebt om met z’n allen lekker te kunnen eten? Dan kun je er natuurlijk ook voor kiezen om een gourmetschotel te laten bereiden door een slager of een kant-en-klaar pakket bij de supermarkt te halen. Hier wordt meestal bij aangegeven voor hoeveel personen het is. Houd natuurlijk wel een beetje rekening met de eigen situatie. Met grote eters kies je ervoor om één of twee fictieve personen mee te rekenen en bij kleine eters kan je er misschien zelfs een eter vanaf trekken.

Voorkom dat de plaat aan gaat branden

Veel mensen blijven gourmetten tot ze allemaal volledig vol zitten. Lekker, maar het is soms ook goed om eventjes een kleine pauze te nemen. Niet alleen om zo langer van de avond te genieten, maar ook om te voorkomen dat de plaat aan zal branden. Stop daarom regelmatig om de plaat even goed droog te deppen met een keukenpapiertje en vet deze vervolgens weer goed in. Zo blijft je plaat langer mooi en smaakt het gourmetvlees nóg lekkerder.

Controleer je gourmetstel nog vóór de feestdagen

Je moet er niet aan denken dat je nét begint met gourmetten en je erachter komt dat het gourmetstel het niet doet. Zeg maar dag tegen die gezellige Eerste Kerstdag. Daarom is het goed om je gourmetstel altijd nog vóór de feestdagen te controleren en deze tijdig te vervangen.

About The Author

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.