Stof of leer? Neutraal of een opvallend kleurtje? Een leuke print of toch maar egaal? Zoveel mogelijkheden, aan jou de keuze.

Zie jij ook soms het bos door de bomen niet meer als het gaat over de bekleding van je zetel? Wel, lees dan dit artikel en maak nadien een weldoordachte stofkeuze. 

Soorten stof

Vezels

Eerst en vooral bestaat een stof uit vezels. Dit zijn de draadjes waarmee een stof geweven wordt. Vezels kunnen uit verschillende soorten grondstoffen gemaakt worden. De grondstoffen of het type vezels die gebruikt worden, bepalen de eigenschappen van de stof. Soms wordt er ook een combinatie van verschillende vezels gebruikt.

Allereerst heb je de natuurlijke vezels en de kunstmatige vezels.

Natuurlijke vezels worden gemaakt van planten en/of dierlijke materialen. 

Kunstvezels worden kunstmatig ontwikkeld, hiervoor worden geen natuurlijke materialen gebruikt.

Voorbeelden van kunstmatige vezels zijn Acryl, microvezel, polyamide, polyester, polypropyleen, polyurethaan en viscose.  

Natuurlijke vezels zijn onder andere katoen, linnen en wol. Vaak wordt er voor het ontwikkelen van een stof een combinatie van natuurlijke en kunstmatige vezels gebruikt. Elke vezel heeft zijn voor- en nadelen. Door ze te combineren, kunnen de vezels elkaar gaan versterken om zo een goede stof te vormen. 

In de volgende tabel worden de meest gebruikte vezels met hun voor- en nadelen opgelijst.

VezelVoordelenNadelenSoort vezel
AcrylZachtIsoleert goedWarmSterkGoed bestand tegen zonlichtKleurvastGoed reinigbaarPilling, snelle vorming van pluisjesKunstmatige vezel
KatoenGoed absorptie-vermogen LichtgevoeligKreukgevoeligMoeilijk reinigbaarNatuurlijke vezel
Linnen/VlasLuchtigAdemtZachtComfortabelSterkKreukgevoeligVerkleuringVlekgevoeligPilling, snelle vorming van pluisjesNatuurlijke vezel
MicrovezelGoed reinigbaar Kunstmatige vezel
PolyamideSterkVormvastKreukbestendigGoed reinigbaar Licht gevoeligStatischKunstmatige vezel
PolyesterMeest gebruiktGoed reinigbaarGoed bestand tegen zonlicht KreukbestendigStatischKunstmatige vezel
PolypropyleenGoed reinigbaar Kunstmatige vezel
PolyurethaanGoed reinigbaarSlijtvastAdemt bijna nietKunstmatige vezel
ViscoseZachtSoepelKan niet goed tegen vochtKreukgevoeligLichtgevoelig Kunstmatige vezel
WolIsoleert goedWarmKriebeligAllergische reactieMoeilijk reinigbaarNatuurlijke vezel

Wevingen en verwerking

Vervolgens worden de verschillende vezels ook telkens op een andere manier verwerkt. De manier van weven verschilt per stofsoort, maar ook de dikte van de draden is telkens anders.

Platweefsel is een veel voorkomende soort weving. Hierbij ziet de voor- en de achterkant van de stof er hetzelfde uit. Wil je graag toch een patroon in je stof? Dan maakt men gebruik van de Jacquard weving, hier wordt er door middel van een speciale techniek,  een patroon of dessin in de stof gemaakt. De bekendste weving is het fluweel of ook wel velours of velvet genoemd. Deze stoffen hebben een vleug en vaak ook een glans. Ze voelen ook zeer zacht aan. De vleug in de stof ontstaat doordat de haartjes van de stof plat liggen of juist rechtop staan. Dit geeft veel karakter aan de stof. Een andere bekende vorm van fluweel is ribstof. Hierbij worden stroken fluweel afgewisseld met platte stukjes stof waardoor er een ribpatroon ontstaat. Stof uit microvezel wordt dan weer met extreem dunne vezels geweven waardoor de stof op geschuurd leder lijkt. Het is veel goedkoper dan echt leder en het is bovendien goed reinigbaar. Vaak wordt het ook gebruikt als toplaag op een echt lederen zetel. 

Kleuren en patronen

Nu je de juiste stof hebt gekozen, is het hét moment om te bepalen welk patroon je wil en of je al dan niet gaat voor een kleurtje. 

Wil je rust en eenvoud uitstralen? Ga dan voor een effen kleur. Hierbij is de volledige stof gelijk van kleur. Het nadeel van een effen stof is dat eventueel vuil sneller opvalt. Bij een gemêleerde stof, heb je meerdere tinten en/of kleuren wat zorgt voor een speels effect. Wil je een echte eyecatcher van je zetel maken? Kies dan ook nog een patroon of tekening. De mogelijkheid aan patronen is eindeloos. Denk maar aan strepen, ruiten, bloemen en dergelijke meer. Je kan bovendien ook kiezen of je het patroon of de tekening in een andere tint of juist een andere kleur neemt. Tot slot kan je ook de structuur van je stof nog kiezen. Ga je voor een grovere structuur waardoor jouw zetel meer body krijgt. Of ga je voor een egaler effect en kies je voor een fijnere structuur?

Slijtvastheid en impregnering 

Denk ook steeds na over de slijtvastheid van je stof. Wordt de zetel intensief gebruikt of is er eerder een minimaal gebruik? Zijn er kinderen of huisdieren die gebruikmaken van de zetel? 

Om de slijtvastheid van je stof te bepalen, wordt er gebruikgemaakt van de Martindale test. Hoe hoger het aantal Martindale-toeren, hoe slijtvaster de stof. Bijvoorbeeld een gemiddeld gezin met kinderen, kan best gaan voor een zetel met minimaal 15.000 a 25.000 martindale toeren. Vraag gerust advies in jouw meubelzaak.

Niet onbelangrijk is het impregneren van de stof. Hierbij gaat men de stof behandelen met een textile protector, die de stof zal beschermen tegen vlekken. De protector verandert niets aan het uiterlijk of het aanvoelen van de stof. Het impregneren kan door de fabrikant gebeuren maar je kan dit ook thuis door middel van een spuitbus.

About The Author

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.