Ben jij een wijnliefhebber pur sang? Dan staan je zintuigen ongetwijfeld voortdurend op scherp om nieuwe wijnen te ontdekken. Er zijn immers tal van gelegenheden die zich er goed voor lenen om een mooie fles te ontkurken. Een zakelijk succes dat je graag wilt vieren, een persoonlijke overwinning of een verjaardag. Natuurlijk smaakt een zorgvuldig bereid gerecht ook veel lekkerder dan je er een smaakvol glas wijn bij inschenkt. Vergeet ook de decembermaand niet, want dat is de maand der maanden om te genieten van de mooiste witte, rode en mousserende wijnen. Herken jij jezelf in deze tendens? Dan wil je ongetwijfeld graag een mooie, persoonlijke wijncollectie samenstellen met bijvoorbeeld exclusieve Italiaanse wijn, prachtige wijnen uit Frankrijk en wijn uit de nieuwe wereld. Om je wijnen in goede conditie te houden, is het belangrijk om ze op de juiste manier te bewaren.

Dat is geen sinecure. Er zijn een paar belangrijke factoren om rekening mee te houden en niet iedereen beschikt thuis over een wijnkelder. Wil je weten hoe je jouw persoonlijke pareltjes goed kunt conserveren? Je ontdekt het in dit blog.

Wijn liggend bewaren

Het is in eerste instantie belangrijk om wijn schuin of liggend te bewaren, zodat de kurk in direct contact staat met de wijn. Als je wijnen staand zou bewaren, dan hebben de kurken geen contact met de vloeistof en kunnen de kurken eerder uitdrogen. Er kan dan zuurstof de fles binnendringen en dan versnelt het verouderingsproces van de wijn. Bewaarwijnen zullen zich dan niet goed ontwikkelen en komen veel te vroeg op dronk. Ook kunnen ze veel te snel ‘kapot’ gaan. Wijnen die je langer kunt bewaren, kun je dus het beste liggend bewaren. Die wijnen zijn er echt voor gemaakt om lang te bewaren en hebben – voordat ze hun complexe geuren en smaken prijsgeven – jaren nodig om zich goed te ontwikkelen. Heb je een fles wijn gekocht of gekregen met een schroefdop? Die wijn kun je niet zo lang bewaren. Die is bedoeld om direct te consumeren of om daar niet te lang mee te wachten. Niet erg natuurlijk, want des te eerder kun je ze proeven.

Wijn bewaren in een klimaatkast

Verder is het belangrijk om wijn onder de juiste omstandigheden te bewaren, en daarbij is een constante temperatuur het belangrijkste. Temperatuurschommelingen zijn bij het bewaren van wijn namelijk het meest schadelijk. We bedoelen daarmee extreme schommelingen. Veel mensen denken dat wijn op kamertemperatuur kan worden bewaard, maar als het overdag zo’n 21 graden Celsius is en ’s nachts zo’n 16 graden, dan zijn deze schommelingen funest voor je wijn. Om jouw wijnen onder de juiste omstandigheden te bewaren, kun je ze het beste laten rusten in een wijnklimaatkast. Zo’n kast staat ook wel bekend als wijnbewaarkast en is dankzij het strakke design ook een lust voor het oog. Daarom mag een wijnklimaatkast absoluut gezien worden. Een klimaatkast bestaat uit twee zones die het mogelijk maken om twee afzonderlijke temperaturen te creëren, een zone voor rode wijn zoals een Brunello di Montalcino en een zone voor witte wijn zoals een Salento Chardonnay.

Met een wijnklimaatkast bewaar je jouw wijncollectie liggend op een donkere plek en is het dus ook geen probleem meer om een glas wijn op de juiste temperatuur te serveren. Een goed en stijlvol alternatief voor een klimaatkast is een wijnrek van hout of van staal. Als je een wijnrek op een plek plaatst die koel en droog is, ben je er ook van verzekerd dat je met volle teugen van jouw gekoesterde wijnen kunt genieten.

About The Author

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.