Ben je uitgekeken op je woonkamer en wil je hem nieuw elan inblazen? Door je woonkamer opnieuw in te richten kun je er een hele andere uitstraling aan geven. Vind je de huidige woonkamer te donker, dan kun je dat helemaal veranderen door deze keer voor lichte kleuren en een open inrichting te kiezen. Geef je creativiteit de vrije teugels, want met het onderstaande stappenplan kun je jouw droom woonkamer realiseren. 

Stap 1. Zoek inspiratie en maak een moodboard 

Om jouw droom woonkamer te kunnen realiseren moet je eerst weten hoe dat er precies uitziet. De beste manier om daarachter te komen is een moodboard te maken. Een moodboard is een verzameling plaatjes en stalen van materialen die je mooi vindt. Je maakt een moodboard om een beeld te krijgen van de stijl die je voor jouw woonkamer in gedachten hebt. Wat is kleur die het meeste terugkomt in je moodboard? En zou je het typeren als landelijk, industrieel of klassiek? 

Stap 2. Maak eerst een plan en een plattegrond 

Nu je weet wat voor uitstraling jouw huiskamer moet krijgen kun je een concreet plan gaan maken. Dat begint met het tekenen van een plattegrond van je woonkamer. Neem alle maten op van de woonkamer en breng deze over op een plattegrond. Het is belangrijk om ook in de plattegrond te tekenen waar ramen en deuren zitten, evenals stopcontacten en elektriciteitspunten. Je kunt nu alle meubels die je in gedachten hebt in de plattegrond tekenen zodat je kunt zien of alles gaat passen. Teken ook in je plattegrond waar je verlichting zou willen hebben. Een ander onderdeel van je plan is een budget bepalen en een planning te maken voor de inrichting van je woonkamer. 

Stap 3. Besteed aandacht aan de plafonds, vloeren en de wanden 

Kijk nu naar je plattegrond en waar je had gedacht om lampen te installeren. Dit is een mooi moment om de elektra aan te leggen, want je kunt je alle bedrading meteen netjes wegwerken voordat je gaat behangen of schilderen. Daarna kun je de plafonds, vloeren en muren onder handen nemen. Door je muren van nieuwe verf of behang te voorzien en nieuwe vloerbedekking te leggen krijgt je woonkamer meteen een hele andere uitstraling. 

Stap 4. Richt de woonkamer in

Nu je de muren, plafonds en vloeren onder handen hebt genomen is het tijd om met de inrichting te beginnen. Plaats eerst alle grote meubelstukken voordat je bijvoorbeeld de kasten gaat vullen. Je kunt nu nog makkelijk schuiven en meubels verplaatsen. Laat je niet in de verleiding brengen om de woonkamer helemaal vol te stoppen met meubels. Je krijgt een mooi ruimtelijk effect door je te beperken tot een paar grote meubelstukken, met heel veel kleine meubelen die dicht op elkaar staan wordt het al gauw rommelig. 

Stap 5. Maak het af met verlichting, raamdecoratie en aankleding

De laatste stap om de inrichting van je woonkamer compleet te maken is het plaatsen van verlichting, raamdecoraties en andere accessoires. Vooral verlichting is essentieel om jouw droom woonkamer de juiste uitstraling te geven. Kies bijvoorbeeld voor een dimbare led-lamp in de woonkamer, dan kun je de lichtsterkte aanpassen om een andere sfeer te creëren. Met mooie jaloezieën of gordijnen vormt het de finishing touch van jouw ideale woonkamer.

About The Author

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.