We ontkomen er niet aan. We worden allemaal ouder en dat gaat, meestal, gepaard met wat lichamelijk ongemak. Trap lopen in uw eigen huis gaat op den duur wat moeizamer, en zelfstandig gaan zitten op het toilet zal voor de meeste onder ons op een gegeven moment ook een uitdaging worden. Maar natuurlijk wilt u, zoals iedereen, ook al bent u inmiddels wat ouder, graag thuis blijven wonen. De vraag is, hoe pakt u dat aan?

Ouder worden en toch thuis blijven wonen

De meest actuele statistieken laten zien dat ouderen langer thuis blijven wonen, en dat aantal neemt alleen maar toe. Om er nu voor te zorgen dat thuiswonen voor de ouderen mogelijk blijft, zijn er een aantal basale aanpassingen nodig die het thuiswonen blijven wonen mogelijk maken. Aan welke aanpassingen kunt u dan bijvoorbeeld denken?

Badkamer en toilet

Aanpassingen in de badkamer en het toilet bestaan uit een aantal mogelijkheden. Zo is het mogelijk om uw badkamer te voorzien van een zogenaamde anti slipvloer. Een wat duurdere aanpassing is uw hele badkamer vloer te laten etsen zodat het gehele vloeroppervlak anti-glip wordt. Ook kunt u bijvoorbeeld de douche laten voorzien van een douchestoel. Op die manier is douchen ook als u wat ouder bent prima te doen.

Is zelfstandig op het toilet gaan zitten op den duur een probleem, dan kunt u voor een verhoogd toilet kiezen en kunnen er ook wandbeugels naast het toilet worden geplaatst. Op die manier is zelfstandig gaan zitten op het toilet een stuk gemakkelijker.

Rollator

Moet u zich op den duur verplaatsen met behulp van bijvoorbeeld een rollator, dan zijn normale drempels in huis best een obstakel. Om dit te verhelpen hoeft u niet alle drempels in uw huis weg te halen, u kunt dit vrij eenvoudig verhelpen door bijvoorbeeld afdekplaten neer te leggen zodat er een minimale helling wordt gerealiseerd.

Trap lopen

We zeiden het net al, traplopen kan, als u wat ouder bent, echt een uitdaging worden. Het plaatsen van een traplift is dan vaak de meest voor de hand liggende oplossing. En het fijne van een traplift is dat deze op iedere soort trap geplaatst kan worden, ongeacht het feit of er wel of geen draaiing in de trap zit.

Vergoedingen

Gaat u zaken laten aanpassen in uw huis dan kan dat, uiteraard, behoorlijk in de papieren lopen. In de meeste gevallen kunt u een vergoeding krijgen via de Wmo oftewel de Wet maatschappelijke ondersteuning of via de Wet langdurige zorg (Wlz). Via deze wetten kunt u vergoeding vragen voor een reeks noodzakelijke aanpassingen in uw eigen woning. Er kan dan gedacht worden aan:

  • Vergoeding traplift
  • Vergoeding tillift
  • Vergoeding verwijderen drempels
  • Vergoeding voor het laten plaatsen van lichtschakelaars op zithoogte

Wellicht heeft u recht op een persoonsgebonden budget. Met een persoonsgebonden budget (pgb) kunt u zelf bepalen welke zorg u inkoopt en wie of welke organisatie u daarvoor inschakelt.

Meer informatie over het laten aanpassen van uw woning en mogelijke vergoedingen kunt u ook terugvinden op de website van de Rijksoverheid.

About The Author

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.