Een warme kachel is heerlijk op een koude dag. Het is echter wel van belang om te weten hoe u het beste kunt stoken.

Gebruik duurzaam en droog hout

Wanneer u gaat stoken, is het belangrijk om te overwegen welk soort hout u gaat gebruiken. Hout dat verf- of lakresten, plastic of andere afvalstoffen bevat kunt u het beste vermijden. Kies altijd voor onbehandeld hout. Bovendien is het belangrijk dat het hout voldoende droog is. Zorg er dan ook voor dat het hout minstens 2 jaar gedroogd is. Daarbovenop kunt u de natuur een plezier doen door duurzaam hout te gebruiken, met het FSC- of PEFC keurmerk.

Zorg voor een goede ventilatie

Een kachel heeft een aanzienlijke dosis zuurstof nodig om een goede en schone verbranding te garanderen. De sleutel tot efficiënt stoken is dan ook een goede ventilatie. Draag er zorg voor dat zowel de kachel als de te verwarmen ruimte goed geventileerd zijn. Dit kunt u doen voor de ventilatieroosters van de kachel open te zetten. Een andere optie die bijdraagt aan een betere ventilatie is het openzetten van de luchttoevoer. Dit leidt tevens tot een betere verbanding en minder afvalstoffen.

Houd rekening met het weer

Het weer speelt ook een belangrijke factor bij het stoken van een kachel. Let daarom goed op de weersomstandigheden wanneer u wilt gaan stoken. Zo wordt het niet aangeraden om te stoken bij mistig of windstil weer. Bij zulk weer is de kans namelijk groter dat er plaatselijk rook blijft hangen. U kunt het beste de Stookwijzer raadplegen, deze geeft namelijk aan op welke momenten u beter niet kunt stoken.

Kies de juiste capaciteit

Let er bij de aanschaf op dat u de juiste capaciteit kiest voor de ruimte die u wenst te verwarmen. Wanneer u een kachel heeft met een te grote capaciteit, word het dikwijls al snel te warm in de kamer. Wanneer de kachel dan wordt gesmoord, leidt dit veelal tot onvolledige verbanding, wat schadelijke stoffen voor zowel uw gezondheid als het milieu met zich meebrengt.

Laat uw schoorsteen regelmatig vegen

Tot slot is het essentieel om uw schoorsteen periodiek te laten vegen door een professionele schoorsteenveger. Dit wordt aangeraden om de veiligheid van uw leefomgeving te garanderen. Een ervaren schoorsteenveger vind u gemakkelijk bij u in de buurt, zoek bijvoorbeeld op ‘’schoorsteenveger Arnhem’’ wanneer u in de regio Arnhem woont.

About The Author

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.