We willen tegenwoordig allemaal dat onze huizen zo goed mogelijk geïsoleerd zijn. Logisch ook, het levert ons geld op, want de energiekosten worden lager, het is warmer in huis en het is beter voor het milieu. Buiten al deze voordelen, is het ook zo dat isoleren kan zorgen voor een slechtere luchtafvoer en een slechtere luchtkwaliteit. Het is daarom belangrijk dat het huis goed geventileerd blijft. We geven graag enkele redenen waarom het goed is een ventilatiesysteem aan te schaffen.

Houdt de lucht schoon

Om te leven moeten we ademen, en waar geademd wordt, wordt CO2 geproduceerd. Als je in een ruimte zit waar niet goed geventileerd wordt, dan kan de lucht niet goede circuleren. En dat willen we nu juist wel, want we ademen graag weer frisse lucht in, om bijvoorbeeld hoofdpijn te voorkomen. Door een goed ventilatiesysteem aan te schaffen, dit kan onder andere bij Filterfabriek.nl, kun je voorkomen dat de lucht in je woning ‘slecht’ wordt.

Vocht kan leiden tot schimmel

Een gezin kan heel wat vocht produceren op een dag; denk aan douchen, eten koken en kleding wassen. Dit kan wel oplopen tot 15 liter vocht per dag, per gezin. Als dit vocht nergens naartoe kan dan blijft het in huis. Het gaat op de ramen zitten, condens, en in hoekjes en gaatjes. Uiteindelijk ontstaat er schimmelvorming en dat is niet goed voor de gezondheid. Nog een goede reden, om te zorgen dat je huis goed geventileerd is.

Goede ventilatie, betere gezondheid

Als je astma of bronchitis hebt, dan weet je als geen ander hoe belangrijk frisse lucht is. Maar uiteindelijk wordt niemand gelukkig en gezonder van een slecht geventileerde omgeving. Niet genoeg frisse lucht leidt tot concentratieproblemen, hoofdpijn en kan zelfs voor allergieën zorgen. Ook daarom is het aanschaffen van een ventilatiesysteem geen overbodige luxe.

Warmtewisselaar

Er zijn verschillende ventilatiesystemen op de markt, je zou eens kunnen kijken op Filterfabriek.nl, om inspiratie op te doen. We willen nu dieper ingaan op het ventilatiesysteem met warmtewisselaar. We kiezen onder andere voor betere isolatie, om het milieu minder te belasten. Om dit idee voort te zetten kun je het beste kiezen voor een warmtewisselaar; hiermee gaat zo weinig mogelijk energie verloren.

Als je kiest voor een ventilatiesysteem met warmtewisselaar, denk je niet alleen aan het milieu, maar ook aan je portemonnee. Je verbruikt minder energie en dat zie je terug wanneer je de rekening in de brievenbus krijgt. Een ander voordeel van dit systeem is dat het bijna geen geluid maakt. Er wordt niet gewerkt met raamroosters, het andere pluspunt hiervan is dat het ook geen tocht veroorzaakt.

Ik kan toch ook gewoon een raam open doen?

Klopt, het is zeker de moeite waard een raam open te zetten. Het is altijd beter dat te doen, dan helemaal niet te ventileren. Maar als het winter is en je voeten vriezen vast aan de grond, zet je dan graag het raam in je woonkamer open? Inderdaad, dat dachten we al.
Het kan ook zijn dat er geen mogelijkheid is een raam open te zetten, omdat deze simpelweg niet aanwezig zijn. In al deze gevallen kun je dus beter zorgen voor een goed ventilatiesysteem.

Vanaf 2021 is het zelfs verplicht, om in de nieuwbouwwoningen, een ventilatiesysteem aan te leggen. Het is dus zeker het overwegen waard een ventilatiesysteem te laten installeren in je huis of op kantoor. Het hoeft geen kostbaar proces te zijn en op de langere termijn kan het je, buiten een goede gezondheid, ook financieel voordeel opleveren. En je bent ook nog eens vriendelijker voor het milieu.

 Naar boven

About The Author

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.