Schuttingen moeten gedurende het hele jaar weer en wind trotseren. Ze zijn je beste vriend als je meer privacy en sfeer in de tuin wilt creëren, maar zijn ze ook zo fijn als we spreken over het onderhoud? Veel mensen denken ten onrechte dat een schutting altijd om veel onderhoud vraagt. Dit is echter niet altijd het geval. Schuttingen zijn verkrijgbaar in diverse materiaalsoorten. Het ene materiaal heeft inderdaad meer onderhoud nodig dan het ander, maar een schutting wordt als relatief onderhoudsarm beschouwd. Als je deze vergelijkt met andere erfafscheidingen zoals bijvoorbeeld een haag, zal je direct instemmen met deze conclusie. Wanneer je een nieuwe schutting koopt, wil je logischerwijs dat deze lang mooi blijft. Daarbij is een goed onderhoud noodzakelijk. Maar hoe onderhoud je een hardhouten schutting? Wij geven je 5 handige tips!

1.         Maak eerst goed schoon

Het is aan te raden om de schutting minimaal 2 keer per jaar een goede onderhoudsbeurt te geven. Begin deze onderhoudsbeurt met een flinke reiniging. Door de weersomstandigheden zien we vaak dat er aanslag optreedt. Deze groene aanslag verwijder je middels speciale schoonmaakmiddelen. Het is echter niet noodzakelijk om een dure groenaanslagreiniger aan te schaffen. Je kunt de aanslag ook zelf verwijderen, dit kost echter alleen wat meer tijd. Wanneer je geen zin hebt om hardnekkige schoonmaakmiddelen te kopen of zelf met een sopje aan de slag te gaan, kan een krachtige hogedrukreiniger kopen een prima oplossing zijn. Deze wordt niet alleen gebruikt om de schutting snel en efficiënt te regelen, maar kan ook voor andere zaken in de tuin gebruikt worden. Denk bijvoorbeeld aan het reinigen van de tegels, de auto of andere vervoersmiddelen. Van alle markten thuis en snel een schoon oppervlakte!

hogedrukreiniger schutting

2.         Ontvetten

Wanneer de aanslag is verwijderd met een hardnekkig schoonmaakmiddel of sopje met soda is het verstandig om de schutting goed te ontvetten. Dit doe je met een emmer vol lauwwarm water en een ontvettingsmiddel. Na het ontvetten reinig je de schutting nogmaals met emmers water of een hogedrukreiniger. Nu is de schutting klaar om in de beits gezet te worden.

3.         Schuren maar!

Na het reinigingsproces is het belangrijk dat je de schutting eerst goed laat drogen. Vervolgens kan je aan de slag met een schuurmachine of schuurblok om het hout grof op te schuren. Maak daarna de schutting stofvrij, zo zal de beits beter pakken als deze wordt aangebracht.

Hardhouten schutting

4.         Beitsen

Allereerst is het belangrijk om altijd op zoek te gaan naar een kwalitatieve buitenbeits. Grijp nooit naar gewone buitenverf. Op geïmpregneerd hout geeft dit geen optimaal resultaat, waardoor de kans bestaat dat je na enkele maanden weer opnieuw aan de slag kunt. Wanneer je over de juiste beits beschikt, kan het echte werk beginnen! Zet eerst met een kleine verfkwast de randen en moeilijke plekjes aan. Vervolgens kan je met een roller de grotere oppervlakken aanpakken.

5.         Controleer de schutting

Wacht totdat de schutting droog is en controleer dan nogmaals de beits. Is deze goed aangebracht? Dekt de beits voldoende? In sommige gevallen is het noodzakelijk om nog een tweede laag aan te brengen. Een tweede laag brengt net wat meer effect en diepgang in de tuin.

En voilà! Een schutting die er weer als nieuw uitziet! Nu enkel nog de tuin bestraten en wat nieuwe planten plaatsen en je bent klaar voor de zomer

About The Author

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.