De tuin is voor de meeste mensen de eyecatcher van hun woning. Hier ligt de waarde van hun huis. Dit is het plekje waar ze heel wat zomermaanden in doorbrengen. Een plek waar ongestoord kunnen genieten van de zomerzon en eventjes tot rust kunnen komen na een lange (werk)dag. Daarom is het ontzettend belangrijk dat de tuin in goede staat is. Een slecht aangelegd terras, planten die de tuin overwoekeren of te weinig privacy kunnen het woongenot in de weg staan. Hoe je tuin er ook uit ziet, er wordt vrijwel altijd gebruik gemaakt van enige vorm van bestrating. Of het nu gaat om een klein terras of de gehele tuin, tegels zijn niet weg te denken uit de Nederlandse tuinen. Het bestraten van de tuin is echter een heel karwei. Het is bovendien noodzakelijk dat deze klus goed uitgevoerd wordt. Ben je van plan om binnenkort zelf de tuin te bestraten? Maak dan goed gebruik van onderstaande tips voor het bestraten van de tuin.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Voordat je kunt gaan beginnen met bestraten is het belangrijk dat je voor een goede voorbereiding zorgt. Een goede voorbereiding is immers het halve werk. Tuintegels kopen, materiaalkeuzes maken, de tuin eventueel verhogen en de aanschaf van persoonlijke beschermingsmiddelen zijn allemaal noodzakelijk om de bestrating vlot te laten verlopen. Laat je goed informeren bij de aanschaf van nieuwe tegels. Bespreek de duurzaamheid van het materiaal, de prijs per vierkante meter en de moeilijkheidsgraad in de legmethode. Beschermingsmiddelen zijn tevens ook geen overbodige luxe. Denk hierbij vooral aan kniebeschermers. Je zal immers heel wat uren op je knieën verslijten. Daarom is het verstandig om je knieën zo veel mogelijk te ontlasten.

Zorg voor een juist afschot

Als de tuintegels binnen zijn, kan je echt de handen uit de mouwen steken! Je begint altijd met het instellen van het afschot. Deze speelt een belangrijke rol in de afwatering van de tuin. Als deze niet op de juiste manier wordt ingesteld, zal de tuin binnen de kortste keren blank komen te staan. Dat wil je uiteraard voorkomen! Begin door eerst de maten van het terras af te bakenen in de tuin. Gebruik hiervoor paaltjes met bijvoorbeeld draadpennen. Zo krijg je een goed beeld van waar de bestrating straks komt te liggen. Hierin maak je een heel licht hellend oppervlakte, het afschot. Noodzakelijk voor de juiste afwatering in de tuin.

tuin bestraten voorbereiding

Tegels leggen

Nu gaan we echt beginnen! Terrastegels leggen hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Als je je maar houdt aan enkele richtlijnen. Zorg er eerst voor dat de straatlaag strak is. Dat maakt het bestraten een stuk eenvoudiger en voorkomt hoogteverschillen tussen de tegels. Het aanleggen van de tegels dient met uiterste concentratie gedaan te worden. Ga zorgvuldig om met de tegels, zodat je het risico op beschadigingen beperkt. Wellicht is het nodig om de tegels aan te passen, bijvoorbeeld om vervelende hoekjes mee te pakken, dan is het noodzakelijk om goed gereedschap te gebruiken. Koop of leen een tegelknipper of straathamer en laat je goed adviseren. Rond de klus af door de kieren tussen de tegels op te vullen met straatvoeg. Laat vervolgens het straatvoeg minimaal één week op de tegels liggen, zodat deze goed kunnen intrekken. Vervolgens kan je het geheel aanvegen en is de tuin gereed voor gebruik!

 

About The Author

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.