Het is ideaal om ze te gebruiken als een milieuvriendelijke vaste brandstof. Ze worden gemaakt van verdicht zaagsel en gelijkwaardige industriële afvalstoffen afkomstig van het frezen van hout. Hierbij hebben ze een uitgesproken voordeel ten opzichte van fossiele brandstoffen. Ze zijn gemaakt van herbruikbaar restmateriaal, zoals zaagsel en houtkrullen. Een van de bosrijkste landen in Europa is Oostenrijk. Daar groeit jaarlijks voor meer dan 30 miljoen kubieke meters aan hout. Ondanks overmatig gebruik voor bouwhout, papierproductie of als energiebron, blijft de houtvoorraad in de Oostenrijkse bossen stijgen.

Daarom zijn de restproducten uit de houtindustrie voordelig en duurzaam als brandstofbron. Een investering in een nieuw verwarmingssysteem voor uw woning is duur en zou op de lange termijn winstgevend moeten zijn. Een aantal factoren kenmerken de markt en zorgen voor onvoorspelbare risico’s. Met als gevolg sterke prijsstijging in elke vorm van fossiele brandstof. De binnenlandse bossen in Oostenrijk zorgen voor een constante en veilige aanvoer waarbij men niet bang hoeft te zijn voor volatiliteit.

Dit maakt de economische voordelen van houtpellets zo opvallend. In vergelijking met een fossiele brandstof ‒ zoals olie of aardgas ‒ kunt u ongeveer de helft besparen op de brandstof uitgaven. Een belangrijke mede oorzaak voor de besparende kosteneffectiviteit is: dat een houtpellet verwarmingen zeer efficiënte verwarmingsapparaten die speciaal voor deze brandstof ontwikkelt zijn. Houtpelletkachels zetten meer dan 90% van deze brandstof energie om in bruikbare warmte.

houtpellet

Een duurzame en eco-vriendelijk energiebron.

De milieuvriendelijke eigenschap van dit hout komt doordat het tijdens het groeiproces dezelfde hoeveelheid CO² uit de atmosfeer absorbeert als dat er wordt uitgestoten tijdens het verbrandingsproces. Hierdoor dragen deze vorm van houtverbranding niet bij aan de concentratie van kooldioxide in de atmosfeer.

Zelf als men het verbruik van fossiele brandstof wat nodig is voor productie en transport meetelt, is het resultaat in CO²-reductie meer dan 95% vergeleken met het gebruik van stookolie of gas. Een wezenlijk voordeel van hout pelletverwarming is de buitengewoon lage emissies. Gaat men voor de houtpellet-cv-ketel, dan gaat men voor een optimale en schone verbranding.

Deze speciale ketels voor een grote eengezinswoning stoot dus minder dan 1 kg as in de vorm van fijnstof per jaar uit. Dit tegenover cijfers uit 2017 waar de uitstoot in het wegverkeer op 70.000 ton stonden. Daar hier elk jaar wel verbeteringen in komt is het nog steeds tot de dag van vandaag veel meer dan wat een pelletkachel of een pellet-cv-ketel produceert.

Een pelletkachel: een schone kostenefficiënte verwarming in huis.

Pelletkachels zijn gemakkelijkst qua bediening onder de houtkachels die in de handel zijn. Deze kachels zijn zeer economisch in gebruik, doordat u ze maar één á twee keer per dag hoeft te laden met houtpellets. Het gerecyclede materiaal is zwaar samengeperst, waardoor het een laag vochtgehalte bevat ‒ is daardoor een droge brandstof met een hoog warmte afgifte ‒ en is verkrijgbaar in grote zakken.

Het laden van deze kachels is door het pellet-granulaat kinderlijk eenvoudig, trechter/hopper uit de kachel trekken en granulaat erin gooien. Deze kachels hebben het voordeel dat ze geen rook produceren. Dus u hoeft zich nooit zorgen te maken over het gaan “roken” van een kamer of het hebben van onaangename geuren. Bij het gebruik van een pelletkachel komt er vrijwel geen externe warmte vrij tijdens het gebruik.

U kunt desnoods een pelletkachel een centimeter van de muur af plaatsen zonder dat er een gevaar voor brand zal ontstaan. Hierdoor maakt het zich een ideale verwarming keuze voor huishoudens met kinderen en huisdieren. Een pellet-cv-kachel daarentegen met een vermogen van 10KW heeft ongeveer 2,5 kg aan granulaat per uur nodig voor de verbranding in maximale stand. Welke versie er ook gekozen wordt, de pelletkachel of de pellet-cv-ketel, bij zorgen voor een goede milieubijdrage met een hoog rendement.

About The Author

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.