We komen allemaal wel eens voor een situatie te staan waarin onze financiën beperkt zijn. Soms is dit op te lossen door onze reserves aan te spreken of betalingen tijdelijk uit te stellen, maar in sommige gevallen is zelfs dat niet meer genoeg. Wat doe je bijvoorbeeld als je auto plotseling kapot gaat? Als je onverhoopt plotseling een nieuwe wasmachine moet kopen en er zijn geen financiële reserves meer? Wat als je aankoop moet doen die je eigenlijk niet kunt uitstellen? Geen probleem! Je kun er voor kiezen om een lening af te sluiten.

Geld lenen… maar dat kost toch alleen maar geld? Natuurlijk betaal je een rentepercentage, maar dat neemt niet weg dat dit de grootste zorgen voor nu wegneemt. Bovendien kan je door slimme keuzes te maken veel geld besparen op de lening. Zo kan een lening oversluiten een prima oplossing zijn als je meerdere leningen bij verschillende aanbieders hebt lopen, door deze samen te voegen bij één bank kan je soms veel geld besparen. Wil jij geld lenen en zeker weten dat je van de beste deal profiteert? Wij zetten een aantal tips voor jou op een rijtje.

lening afsluiten

Leen alleen als dit echt noodzakelijk is

Geld lenen is natuurlijk een prettige oplossing als het echt niet anders kan, maar we zien ook vaak dat mensen er te licht over denken. Het gevoel om altijd over extra geld te kunnen beschikken is verslavend. Bedenk echter wel dat dit geld terugbetaald moet worden en dat je vaak een forse rente moet betalen. Je bent dan ook altijd duurder uit als je leent dan als je dit geld zelf bij elkaar zou sparen.

Soms heb je echter gewoon geen andere keuze. Als je financieel zeer krap zit en het doen van een uitgave noodzakelijk is, kan geld lenen de enige oplossing zijn. Wij adviseren wel om altijd eerst de andere mogelijkheden onder de loep te nemen. Bekijk bijvoorbeeld of het mogelijk is om op sommige dingen te besparen en zo alsnog de aankoop te verrichten en of je het geld misschien tegen een lagere rentepercentage bij vrienden of familie kan lenen. Als er echt geen andere oplossing is, is het afsluiten van een lening een goed alternatief.

geld lenen

Kies niet direct voor een lage rente

Soms strooien aanbieders met leuke acties en hoge kortingen. Hierdoor lijkt het alsof je voor een zeer laag rentepercentage een bedrag kunt lenen. Heel aantrekkelijk natuurlijk, maar hoe is dat als de actieperiode voorbij is? Vaak zien we dat de rentepercentages dan plotseling heel hoog worden, waardoor je uiteindelijk nog niet goedkoper uit bent. Ons advies: lijkt iets te mooi om waar te zijn, dan is dit vaak ook het geval!

Controleer de voorwaarden van de lening

Wil je een lening afsluiten? Lees dan eerst goed de voorwaarden. Hoe lang is de looptijd? Wat is de leensom? Hoe hoog is de rente en kan deze gedurende de looptijd nog wijzigen? Mag je op elk moment aflossen of betaal je een boete bij vervroegd aflossen? Hoe hoog is de boete als je een voorwaarde niet kunt nakomen?

Heb je zelf geen verstand van de voorwaarden die in de lening staan? Vraag dan om advies aan iemand in je omgeving of een boekhouder. Zo weet je zeker waar je aan toe bent en kom je nooit voor nare verrassingen te staan.

 

About The Author

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.