De beschikbare ruimte

Een klein plaatsje, een ruime tuin of een balkon, zon is prettig maar soms is het teveel en dan moet er schaduw worden gecreëerd. De weersomstandigheden kunnen heel verschillend zijn en daarop voorbereid zijn is altijd prettig. Iedere tuin of buitenplaats is verschillend en ook de mensen die er wonen zijn verschillend en hebben allemaal hun eigen specifieke eisen en wensen. Maar schaduw is iets wat iedereen af en toe wel kan gebruiken.

De juiste balans

Een tuin kan volledig betegeld zijn en dan is er geen sprake van begroeiing en natuurlijke schaduw. Maar er zijn ook tuinen waarin bomen staan die wel natuurlijke schaduw bieden en dat is weer een andere ervaring. Met de toenemende klimaat veranderingen wordt er meer tijd buiten doorgebracht. Aan de ene kant is dat hartstikke gezond maar onbeschermd te lang in de zon doorbrengen is weer ongezond. Het verbranden van de huid kan worden vermeden door op een zonnige dag ook de schaduw op te zoeken. In de schaduw is het ook mogelijk om een kleur te krijgen van de zon, dus een balans kan er zeker worden gevonden.

Schaduw op verschillende manieren

Puur natuur

Natuurlijke schaduw is te creëren door bomen of hoge struiken te plaatsen wanneer er voldoende ruimte in een tuin is. De levende zonwering heeft in dit geval wel verzorging nodig. Het is mogelijk om bomen in de grond te planten maar ook zijn er bomen verkrijgbaar in grote potten. Deze bomen in potten zijn helemaal afhankelijk vaan de verzorging want een uitgedroogde boom houdt het niet lang vol en dan is de natuurlijke zonwering ook verdwenen. Een logische plaatsing en een goede verzorging van de bomen en struiken die schaduw geven is belangrijk om er goed rendement van te hebben.

Iets anders moois tegen de felle zon

Een parasol rechthoekig, driehoekig of rond is ook een prima manier om schaduw te creëren. Schaduwdoeken staan ook zeer gezellig in een tuin alleen hebben die een aantal bevestigingspunten nodig en een parasol heeft daarentegen alleen een goede voet nodig om stevig in te kunnen staan. Maar ook is het natuurlijk mogelijk om een afdak te bouwen aan het huis of aan de schuur. Er leiden zeker meerdere wegen naar Rome om een fijne plek in de schaduw te maken.

parasol rechthoekig

Een leuke combinatie

Kunstmatige en natuurlijke schaduw

Wanneer een tuin het toelaat kan er worden gecombineerd om een tuin een goede uitstraling te geven. Een schaduwdoek aan een afdak bevestigd of op een balkon werkt zeker prima, maar een beetje leven in een tuin geeft wel meer sfeer. Een schaduwdoek aan een boom vastmaken met daaronder een hangmat of een comfortabele stoel is ook niet ondenkbaar. Even wat eigen creativiteit op een tuin loslaten met het beschikbare assortiment in het achterhoofd kan hele goede resultaten opleveren.

Kleuren en afmetingen

Mensen kunnen heel bewust kiezen voor een bepaalde kleur in een tuin en daar kunnen alle zaken die in een tuin komen te staan natuurlijk op worden afgestemd. Het is aan de persoon zelf om te bepalen waar de voorkeur naar uitgaat. Een witte parasol rechthoekig, vierkant of rond kan perfect bij de rozestruiken staan maar valt misschien uit de toon bij de rest van de tuin of de woning. Zonnedoeken, parasols en bomen zijn in veel verschillende kleuren verkrijgbaar. Zodat er in stijl in de schaduw kan worden gezeten of gelegen onder een kunstmatig of een natuurlijk dak.

About The Author

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.