Steeds meer mensen kiezen tegenwoordig voor kunstgras. Gras geeft de tuin direct een natuurlijke en sfeervolle uitstraling. Toch wordt niet iedereen even gelukkig van het benodigde onderhoud. Inmiddels is kunstgras bijna niet meer te onderscheiden van echt gras en daarmee is het is een zeer populaire keuze voor de Nederlandse tuinen. Maar is het mogelijk om kunstgras zelf te leggen? Jazeker! Het leggen van kunstgras is helemaal niet zo moeilijk als het lijkt. Hieronder delen we enkele handige tips voor een mooi kunstgazon!

Een goede voorbereiding is het halve werk

Uiteraard is het eerst belangrijk dat je het werk goed voorbereidt. Eerst kunstgras bestellen en dan zien we het wel. Dat is een veelgebruikte methode, maar niet altijd even efficiënt. Daarom is het belangrijk om je eerst goed in te lezen, alvorens je de klus gaat klaren. Je wilt immers geen onnodige fouten maken, waardoor je uiteindelijk meer geld én tijd kwijt bent! Je hebt bijvoorbeeld eerst goed gereedschap nodig. Hierbij hoef je natuurlijk niet allerlei duur gereedschap te kopen, maar je kunt wel eens in je omgeving vragen of er mensen zijn die deze tools aan je uit willen lenen. Hieronder lees je welke materialen en gereedschap je nodig hebt om een mooi gazon te plaatsen:

 • Goede werkhandschoenen, je brengt veel tijd op je handen door als je kunstgras legt. Tijdens het snijden en afrollen kunnen de handen gemakkelijk beschadigd raken. Je hebt maar één paar handen, wees er dan ook zuinig op!
 • Schep
 • Kruiwagen
 • Hark
 • Tuinslang
 • Stabilisatiedoek
 • Kunstgrastape
 • Kunstgras haken
 • Rechte balk

Wanneer je alle materialen in huis hebt, kan het echte werk gaan beginnen!

kunstgras leggen

Kunstgras leggen: stap voor stap naar een mooi gazon

Nu ben je echt klaar om het kunstgras in de tuin te plaatsen, maar hoe begin je deze intensieve klus? Wij nemen je stap voor stap mee naar een mooi gazon:

 • Stap 1: verwijder eerst het oude gras of tegels. Bereid de grond voor op de komst van het kunstgras. Dit doe je door de oppervlakte geheel leeg te halen en de grond te egaliseren met een hark.
 • Stap 2: leg nu een laag stratemakerszand aan om de grond wat op te hogen. Het zandbed moet ongeveer 5 tot 10 centimeter dik zijn.  Vervolgens vlak je de grond goed uit. Houd in je achterhoofd dat het kunstgras zich uiteindelijk gaat vormen naar de ondergrond. Een goed geëgaliseerde grond is dan ook essentieel.
 • Stap 3: plaats vervolgens een stabilisatiedoek op de ondergrond. Dit doek voorkomt de tussenkomst van onkruid of wortels, waardoor het gras beschadigd kan raken.
 • Stap 4: rollen maar! Nu mag je het kunstgras eindelijk uit gaan rollen. Als je meerdere rollen aan elkaar moet verlijmen, is het belangrijk dat de vleug van de rollen in dezelfde richting liggen. Zo zie je geen duidelijk verschil tussen de matten en zal het resultaat mooier zijn. Snijd vervolgens de randen af en leg de matten dicht tegen elkaar. Als de randen afgesneden zijn, kan je het kunstgrastape gebruiken om de naden aan elkaar te lijmen. Sla vervolgens de kunstgrashaken in de matten, zodat het kunstgras mooi blijft zitten. Veeg het kunstgras nog even aan en voilà: genieten!

kunstgras

About The Author

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.