De naam “gaming laptop” zegt al precies waarvoor deze laptops gemaakt zijn. Het zijn namelijk laptops die speciaal ontwikkeld zijn voor het spelen van games. Ze zijn bedoeld voor mensen die graag onderweg willen gamen, niet veel ruimte willen gebruiken op de harde schijf of geen ruimte hebben voor een gaming computer. Maar wat onderscheid een gaming laptop van gewone laptops die in het dagelijkse leven worden gebruikt?

Wat maakt een gaming laptop anders dan een normale laptop?

Voor het spelen van games heeft een laptop erg veel rekenkracht nodig. Daarom hebben sommige fabrikanten speciale gaming laptops op de markt gebracht. Het grootste en belangrijkste verschil tussen een normale laptop en een gaming laptop is de speciale videokaart. Deze bepaalt hoe soepel het spel kan verlopen. Om alles goed te kunnen zien hebben gaming laptops een beeldresolutie van 1080p of zelfs 4K. De verversingssnelheid van het scherm is ook hoger, zodat je kan profiteren van een meer vloeiende gameplay. Omdat een gaming laptop zware prestaties moet kunnen leveren hebben ze ook een beter koelsysteem, om oververhitting te voorkomen. Naast de technische verschillen zijn er ook verschillen in uiterlijk. Gaming laptops zijn vaak dikker en zwaarder dan normale laptops. Daarnaast zien ze er vaak ook een stuk speelser uit. Ze kunnen namelijk toetsenbordverlichting in gave kleuren hebben, sommige hebben zelfs alle kleuren van de regenboog. Er zijn ook gaming laptops met een 2e touchscreen beeldscherm die in het toetsenbord geïntegreerd is.

gaming laptop videokaart

Verschil in gaming laptops

De videokaart is dus erg belangrijk bij gaming laptops. De meeste videokaarten worden door Nvidia gemaakt. In 2016 introduceerde die de GTX 10-serie. Aan de typenummers kan je zien hoe krachtig de kaarten zijn in verhouding met elkaar. Zo is de GTX 1080 sneller dan de 1060 en de GTX 980 weer sneller dan de 940. Het is afhankelijk van de games die je speelt hoe goed je videokaart moet zijn en welke gaming laptop je dus moet hebben.

Speel je alleen simpele games, zoals Minecraft, Rollercoaster Tycoon of The Sims? Dan is een dedicated videokaart zoals de Nvidia GeForce MX150 of MX250 voldoende. Vaak voldoet een (high-end) normale laptop ook voor deze games. Speel je zelfs nog simpelere games, zoals candycrush? Dan kan je hier kijken voor geschikte laptops.

Bij een instap gaming laptop heb je een videokaart met een Nvidia GeForce GTX 1050 of GTX 1050 Ti. Hiermee kan je met online vrienden competitieve games, zoals League of legends of fortnite spelen.

Ga je voor de wat zwaardere en uitgebreide singleplayer of multiplayer games? Dan kom je op een allround gaming laptop uit met minimaal een Nvidia GTX 1060 videokaart. Hiermee kan je games zoals Metro Exodus, Apex Legends of Anno 1800 spelen.

Met hardcore gaming laptops kun je games in de hoogste resoluties spelen met 60 frames per seconde en zelfs in 4K. Dit wordt mogelijk gemaakt door de Nvidia GeForce RTX videokaart. Hiermee kan je spellen spelen zoals Cyberpunk 2077.

About The Author

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.