Als lezer van ons blog is de kans groot dat je bezig bent met een verbouwing, of van plan bent om je interieur eens goed op de schop te gooien. Je leest artikelen, kijkt VT-wonen, en loopt de supermarkt niet uit zonder een nieuw woon-magazine. Als deze aanname klopt, dan is de kans groot dat een belangrijke trend je niet is ontgaan: sfeerhaarden! Voor de meeste interieurontwerpers is een haard een essentieel onderdeel van de inrichting. Een bank, een tafel en een kast kunnen natuurlijk niet ontbreken, maar zijn allemaal functioneel. Een haard daarentegen geeft warmte, sfeer en geborgenheid aan de ruimte. Deze factoren kunnen je kamer van een kille ruimte naar een sfeervolle plek transformeren. En zeg nou zelf, wie wil dat nou niet?

De geschiedenis van de openhaard

Zolang wij mensen rondlopen op aarde, zoeken we veiligheid en gezelligheid rond het vuur. Vroeger in een grot, en toen we in stenen huizen gingen wonen rond de open haard. Tegenwoordig heeft de klassieke openhaard echter een beetje een negatief imago. Dat is niet voor niets. Een open haard is lomp, vergt veel onderhoud, en de rook die eruit vrijkomt is nou niet bepaald goed voor je gezondheid. Om deze redenen slopen veel mensen de openhaard uit hun pas aangekochte woning. Zonde zou je misschien denken, maar dat is niet per se zo. Er is namelijk een mooi (en beter) alternatief op de markt.

De voordelen van een bio-ethanol haard

Misschien heb je er al eens van gehoord: een bio-ethanol haard. Bio-ethanol is eigenlijk niks anders dan alcohol die op een milieuvriendelijke manier uit biomassa is vervaardigd. Het voordeel van bio-ethanol is dat het volledig verbrand, in tegenstelling tot hout. Hierdoor komt er geen rook, roet of as vrij wat het een stuk gezonder en schoner maakt. De mogelijkheden voor een bio-ethanol haard zijn eindeloos. Ze zijn strak in te bouwen in bijvoorbeeld een tv-meubel, maar er zijn ook zeer mooie hangende modellen op de markt. Een design bio-ethanol haard kan echt de eyecatcher vormen in jouw woonkamer. Kijk bijvoorbeeld eens naar de merken Cocoon Fires, Planika en Vauni. Hoewel er zeer prijzige modellen op de markt zijn, hoeft een bio-ethanol haard niet duur te zijn. Er zijn ook verschillende merken die zeer betaalbare haarden producren. Voor ieder wat wils dus! Een ander voordeel is dat je nooit meer naar het bos hoeft om hout te hakken ;). Bio-ethanol is eenvoudig verkrijgbaar in handige flesjes.

Tips voor het gebruik van bio-ethanol

Doorgaans is een bio-ethanol haard veiliger dan een ouderwetse openhaard. Toch zijn er wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden om ongelukken te voorkomen. Ook helpen deze punten om lang van je haard te genieten:

  • Kies voor ethanol met een alcoholpercentage tussen de 95 en 97 procent.
  • Vul de haard nooit bij wanneer deze aan staat (de boel kan ontploffen).
  • Gebruik idealiter een lange aansteker om verbranding door een steekvlam te voorkomen.
  • Een beetje bio-ehtanol gemorst? Maak het schoon om i.v.m. brandgevaar.

Als je bovenstaande punten in acht neemt kun je heerlijk veilig en verantwoord genieten van een sfeerhaard in de kamer. Voetjes op de bank, wijntje inschenken, en je avond is een succes!

About The Author

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.