Allereerst bestaan graszoden altijd uit diverse grassoorten. Zo bestaan er bijvoorbeeld grassoorten zoals veldbeemdgras, maar ook roodzwenkgras of raaigras. Hoe graszoden samengesteld worden, hangt af van het doel wat de aanleg van het gras heeft. Wil je bijvoorbeeld vooral een sierlijk gazon aanleggen? Dan kies je logischerwijs voor een andere combinatie van grassoorten dan wanneer je een gazon wil aanleggen waar je lekker op kunt voetballen en wat wel tegen een stootje kan. Er zijn vaste kaders waardoor je gemakkelijk weet welke grassoorten je het beste kunt combineren voor welke doelen, maar je hebt altijd de mogelijkheid om de graszoden nog wat te tweaken naar jouw eigen voorkeuren. Hier zullen we later in dit artikel nog dieper op in gaan.
Wat voor typen graszoden zijn er eigenlijk?
Er zijn enorm veel soorten graszoden die allemaal een eigen doel hebben. We zullen in dit stuk de soorten uitlichten die een hovenier gedurende zijn werkzaamheden het meest tegen zal komen.
1. Schaduwgazon
Schaduwgras graszoden zijn een soort gazon wat haar naam ontleent aan het feit dat het zeer goed gedijt om vrijwel het gehele jaar in de schaduw te verblijven. Wel is schaduwgazon een gazon wat redelijk wat onderhoudt vergt om overmatige mosvorming te voorkomen. Mosvorming ontstaat met name als de grond te zuur is of er te kort gemaaid wordt, met als resultaat dat het grasgazon onvoldoende kan doorkomen. Een schaduwgazon is te herkennen aan de grote bladeren en de bladeren aan de voet. Het gazon bloeit vanaf ongeveer de maand juni tot en met de maand september. Het gazon bestaat maar uit één type gras; dit type gras heet bosbeemdgras.
2. Speelgazon
Dit type gazon is het meest geschikt voor het plaatsen in een tuin. Dit komt doordat speelgazon enorm veel voordelen heeft wanneer je het vergelijkt met andere typen gazon. Speelgazon bestaat namelijk uit twee verschillende grassoorten; veldbeemdgras (25%) en roodzwenkgras (75% van het gazon). Veldbeemdgras zorgt dat het gazon stevig wordt en ligt met haar diepe wortels dan ook stevig in de grond. Het gras heeft ook een hoge tolerantie voor droogte, mede vanwege diezelfde wortels. Het gras heeft stevige en stugge bladeren die erg breed kunnen zijn.
Roodzwenkgras is een grassoort die, net als veldbeemdgras, niet heel snel ontkiemt. Wel is roodzwenkgras een grassoort die een fijne en dikke graszode als resultaat heeft. Het gras is ook geschikt voor plaatsen die vochtiger zijn en meer in de schaduw liggen. Het type gras is wat minder stevig dan het veldbeemdgras en is daarom wat minder geschikt om op te spelen, daarom is de combinatie met veldbeemdgras zo perfect voor in de tuin.
De juiste ondergrond voor de graszoden kiezen
Voor beide graszoden geldt dat ze op vrijwel alle typen ondergrond goed vast kunnen groeien. Je kunt dus zowel voor drogere zandgrond gaan als voor een kleigrond. Let hierbij wel op met het weer; wanneer het gaat vriezen kun je niet oogsten. De graszoden zijn levende producten, daarom is het van groot belang dat het volledige proces van het zaden tot aan het oogsten en het aanleggen op een efficiënte manier verloopt. Dit heeft namelijk een positieve invloed op de hechting van het gras.
Leave a Reply