Thuiswerken wordt ook wel het nieuwe werken genoemd. Steeds meer bedrijven maken het voor hun medewerkers mogelijk om deels vanuit huis te werken. Tegelijkertijd zijn er sinds de coronacrisis ook veel mensen voor zichzelf begonnen. Zij werken nu als zzp’er ook veelal vanuit huis. Dit maakt dat er in steeds meer woningen ook een kantoortje te vinden is. Maar waar moet zo’n kantoor aan voldoen? Zijn hier richtlijnen voor?

De regels

Voor zzp’ers gelden geen specifieke regels. Zij mogen hun werkplek precies zo inrichten als zij zelf willen. Toch wordt wel aanbevolen om op de ergonomie te letten. Werk je voor een werkgever? En heeft hij samen met jou besloten dat je minimaal vier uur per week vanuit huis werkt? Dan is hij ook verplicht om jou de meubels en apparatuur te schenken die je hiervoor nodig hebt. Bovendien moeten deze allemaal even ergonomisch zijn.

De regels met betrekking tot ergonomie staan in de Arbowet vastgelegd en zijn eigenlijk voor iedereen hetzelfde. Ze zijn gericht op het beperken van mogelijke fysieke klachten die kunnen ontstaan door langdurig in dezelfde houding te zitten. Door deze richtlijnen te volgen, creëer je een verantwoorde thuiswerkplek.

Wil je er zeker van zijn dat alles aan jouw kantoor klopt? Of heb je simpelweg geen idee hoe je deze het beste kunt inrichten of indelen? Schakel dan Havic projectinrichting in. Dit zijn deskundigen die samen met jou een thuiswerkplek op maat kunnen samenstellen. Dat scheelt niet alleen werk, maar zo weet je ook nog eens zeker dat alles klopt.

Zoek een goede plek in huis

Voordat de professionals aan het werk kunnen is het eerst aan jou om een goede plek in huis te kiezen. Het is het allerfijnst wanneer je echt een aparte ruimte kunt realiseren. Bijvoorbeeld een kamer die nu als opslagplek wordt gebruikt. Als dit niet mogelijk is, zou je kunnen overwegen om deze ruimte op een andere manier te realiseren. Zo zijn er steeds meer mensen die een schuur gebruiken als kantoortje. Dit vraagt wel het nodige extra werk, maar kan – indien het op de juiste manier wordt uitgevoerd – zeker dienen als een goede werkomgeving.

Het is in elk geval belangrijk dat de ruimte af te sluiten is voor de rest van het gezin. Dat je je hier echt ongestoord kunt terugtrekken. Op die manier weet je zeker dat je geen last hebt van de rest van het huishouden als je aan het werk bent. Vergeet niet dat thuiswerken soms ook de nodige strubbelingen veroorzaakt. Het kan erg lastig zijn om werk en privé te scheiden als deze twee telkens in elkaar over lijken te lopen.

Schaf ergonomische meubels aan

Zonder ergonomische meubels kom je nergens. Heb je niet het budget om geheel nieuwe meubels te kopen? Kijk dan eens tweedehands. Soms zitten hier enorme pareltjes bij. Bijvoorbeeld van bedrijven die pas over de kop zijn gegaan en nu hun gehele inrichting aanbieden. Hier kan je echt je voordeel mee doen.

About The Author

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.