“Au, ik kreeg een schok!” is een kreet die je vaak hoort in de zomer. Veel mensen krijgen een schok van hun tuinmeubelen. Maar waarom zorgen tuinmeubelen eigenlijk voor statische elektriciteit en wat kun je hieraan doen? In dit blog kun je lezen waardoor statische elektriciteit ontstaat, wat er invloed op heeft en hoe je het krijgen van schokken kunt verminderen.

Waardoor krijg ik steeds elektrische schokken van mijn tuinmeubelen?

Een schok is simpelweg een ontlading van statische elektriciteit. Deze statische lading bouwt zich op door wrijving tussen materialen. Dit kan wrijving zijn tussen kledingstukken, tussen kleding en het lichaam, tussen je kleding en tuinmeubelen, zoals tuinbanken of wrijving van je schoenen over vloerbedekking.

Natuurlijke materialen laden minder snel op dan kunststoffen. Om weerbestendige tuinmeubelen te maken, wordt vaak gekozen voor kunststoffen. Zo zijn kunststof tuinbanken of aluminium tuinbanken beter opgewassen tegen de verschillende weersomstandigheden dan houten tuinbanken. Kleding wordt steeds vaker gemaakt van synthetische stoffen. Laat kunststof tuinmeubelen en synthetische kleding nu net de perfecte combinatie zijn voor een schokkend effect.

Wat heeft invloed op statische elektriciteit?

De mate waarin statische elektriciteit en aanwezig is en hoeveel last iemand erdoor ervaart, hangt af van de volgende punten:

  • Luchtvochtigheid: Is de luchtvochtigheid laag, dan krijg je sneller een schok van je tuinmeubelen. Tijdens een droge zomer zal zand voor extra wrijving zorgen tussen je kleding en je tuinmeubelen.
  • Kleding en schoenen: Iemand die veel synthetische kleding draagt of geen wasverzachter gebruikt, zal eerder last krijgen van schokkende tuinmeubelen. Door rubber zolen kan elektriciteit niet weggeleid worden, waardoor je meer schokken ervaart.
  • Weerstand per persoon: Hoeveel last iemand heeft van schokkende tuinmeubelen is persoonlijk. Iemand met een droge huid zal bijvoorbeeld eerder een schok van tuinbanken krijgen. Daarnaast is het zo dat vrouwen een dunnere opperhuid hebben dan mannen, waardoor de zenuwuiteinden van een vrouw minder beschermd zijn tegen pijnprikkels. De detectiegrens voor een ontlading ligt bij vrouwen en kinderen rond de 3.000 volt en bij mannen op zo’n 4.000 tot 5.000 volt.

Wat kun je doen tegen schokken van je tuinmeubelen?

Schokken van je tuinmeubelen zijn helaas niet helemaal te voorkomen. Gelukkig kun je wel dingen doen om minder vaak schokken van je tuinbanken te krijgen. Met de volgende simpele aanpassingen en handelingen kun je schokken zoveel mogelijk voorkomen en pijnloos ontladen:

Schokken voorkomen:

  • Draag natuurlijke materialen, zoals katoen of linnen.
  • Draag schoenen met een leren zool.
  • Gebruik wasverzachter met antistatische eigenschappen of witte azijn als milieuvriendelijk alternatief.
  • Behandel je kleding, tuinbanken, buitenkleed met een antistatische spray. Deze spray kun je kopen of zelf maken met water en een beetje antistatische wasverzachter of witte azijn.
  • Houd je tuin en je tuinmeubelen, zoals je tuinbanken, vochtig. Zet regelmatig een vernevelaar aan in de tuin of sproei wat water in de tuin met een plantenspuit. Maak ook je kunstgras nat, want als er iets synthetisch is, dan is het wel kunstgras.

Pijnloos ontladen:

  • Raak voordat je opstaat vanaf je tuinmeubelen een metalen voorwerp aan of pak het vast om de statische lading kwijt te raken. Denk hierbij aan een sleutel of de buitenkraan. Het metaal geleidt de elektriciteit, zodat jij geen schok krijgt. Je nagel geleidt de elektriciteit het beste.

Stop een veiligheidsspeld in je broekzak. De veiligheidsspeld zal de elektrische lading van je kleding overnemen. Op deze manier kun je altijd pijnloos ontladen. Ook wanneer je bij Gerrits Tuinmeubelen tussen de tuinbanken door, over het tapijt loopt!

About The Author

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.