Een avocado pit planten om vervolgens te genieten van een eigen avocadoboom in de tuin. Het klinkt bijna als te mooi om waard te zijn, maar het is echt mogelijk! Avocado’s zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden en dat vinden we ook helemaal zo gek nog niet. Avocado’s zijn immers super gezond en bovendien ook nog eens extreem lekker. Daarnaast in zeer uiteenlopende gerechten te gebruiken, denk bijvoorbeeld aan de beroemde guacamole, maar ook in een salade of gewoon lekker als tussendoortje is de avocado je beste vriend. Als jij in het vervolg weer gebruik maakt van avocado’s is het belangrijk om de pitten vooral niet weg te gooien. Een avocado pit planten levert namelijk een heel bijzonder effect op! In dit artikel leggen we in 6 simpele stappen uit hoe jij uit een avocado pit een heuse boom kunt laten groeien.

Stap 1: maak de pit zorgvuldig schoon

Allereerst is het belangrijk dat je de avocado pit met zorg behandeld. Een avocado pit planten gaat immers niet zomaar. Haal eerst de pit uit de avocado. Wees niet bang om te veel vruchtvlees mee te nemen, dit verwijderen we later. Zorg er in elk geval voor dat de pit intact blijft en dat er niet gesneden wordt in de buitenste bruine laag. Anders verliest de pit zijn bescherming en is de kans klein dat hij nog gaat kiemen. Om het vruchtvlees van de pit te verwijderen is het verstandig om deze eventjes in een kommetje met water te laten weken. Vervolgens kan je het vruchtvlees er gemakkelijk afschrapen.

Stap 2: plaats tandenstokers

Het klinkt gek, maar als je een avocado pit planten tot een succes wilt brengen zijn tandenstokers het beste hulpmiddel. Gebruik 3 of 4, afhankelijk van de grootte van de pit, tandenstokers en steek deze een paar millimeter in de pit. Let op: steek ze niet te diep! Anders kan je de pit beschadigen. Je gebruikt de tandenstokers om de pit boven een glas water te houden, zonder dat deze er in valt. Je wilt dat de pit voor de helft onder water komt te staan en dat de andere helft droog blijft. Door middel van tandenstokers gaat dit een stuk makkelijker.

Stap 3: leg de pit op het glas water

Leg vervolgens de avocado pit op het glas water. Zorg ervoor dat de pit voor de helft onder water staat en de rest droog blijft. Kies een locatie in huis uit waar de pit genoeg zonlicht ontvangt, maar de temperatuur ook niet te hoog wordt. Vervang het water regelmatig om de vorming van bacteriën te voorkomen.

Stap 4: wacht tot de pit gaat kiemen

Bij het avocado pit planten proces is het belangrijk dat je veel geduld hebt. Het ontkiemen van de pit kan immers enorm lang duren. Dit kan variëren tussen de 4 en zelfs 12 weken! Je merkt dat het kiemingsproces is begonnen als de bovenkant van de pit scheurt en afbrokkelt. Uiteindelijk zie je dat de wortel uit de pit schiet. In dit stukje van het proces is het belangrijk dat je er elke dag voor zorgt dat de plant wordt voorzien van schoon water. Dit heeft een jonge plant nodig.

Stap 5: planten maar!

Na een ruime tijd, als de plant ongeveer 15 centimeter hoog is, kan hij in de tuin geplant worden. Een avocado pit planten is niet moeilijk, maar vraagt wel om de nodige precisie. Gebruik een pot met een diameter van minstens 20 tot 25 centimeter en schaf kwalitatieve potgrond aan. Let op: graaf de pit nooit helemaal in! Deze kan ondergronds gaan rotten en dan stopt het plantje met groeien.

Stap 6: avocado pit planten, laat maar groeien!

Het hele proces van de avocado pit planten is inmiddels achter de rug. Nu is het een kwestie van goed onderhouden. De plant is dol op water, maar je moet er ook niet voor zorgen dat hij verdrinkt in het water. Doe alles met mate voor het juiste resultaat. Ben je bang dat de boom straks aangevreten gaat worden door kleine diertjes? Gebruik dan boombescherming voor langer plezier van de avocado plant!

About The Author

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.