Boombescherming in de tuin is van cruciaal belang voor een gezonde groei van de bomen. Bomen zien er misschien altijd onverwoestbaar uit, maar zijn ontzettend kwetsbaar. Veel mensen genieten van de voordelen van een prachtige boom in de tuin, maar beschermen deze niet. Zeker in de eerste jaren na de beplanting is het ontzettend belangrijk om voor boombescherming te kiezen. De bomen zijn op dat moment op hun kwetsbaarst en hebben hulp nodig om gezond te kunnen groeien. In dit artikel vertellen we waarom het kiezen voor boombescherming in de tuin enorm belangrijk is én waar je op moet letten bij de aanschaf van die bescherming.

Boombescherming enkel voor jonge bomen?

Alhoewel jonge bomen het meest kwetsbaar zijn, is boombescherming voor alle bomen een goed idee. De robuuste uitstraling van een grote oude boom geeft ons al gauw het idee dat deze wel tegen een stootje kunnen. Niets is echter minder waar! Loop maar eens na een middelmatige storm door het bos. Je zal merken dat heel veel bomen last hebben gehad van de weersomstandigheden, zelfs of misschien juist de wat oudere bomen. Dit komt voornamelijk doordat de wortels in de grond steeds langer worden. Zodra er iemand over een wortel rijdt of hier hard op stampt, bestaat er de mogelijk dat er beschadigingen optreden aan de kern van de wortel. Dit kan uiteindelijk zorgen voor een vertraging van de groei en een achteruitgang van de houtkwaliteit. Zodra dit gebeurd, verliest de boom ook zijn sterke eigenschappen en zal deze gevoeliger zijn voor extreme weersomstandigheden. In de tuin zal je hier natuurlijk wat minder last van hebben, omdat hier meestal wat kleinere bomen worden geplant. Wel is het zo dat ze aangetast kunnen worden door schade van knaagdieren of ander wild wat in de Nederlandse tuin voorkomt. Ook stevige windstoten kunnen funest zijn tijdens de eerste levensjaren van de boom. Boombescherming biedt bescherming voor de boom, op de momenten dat dit het hardst nodig is.

Boombescherming kopen, waar op letten?

Nu we meer weten over de noodzaak van de juiste boombescherming voor de bomen in jouw tuin, is het belangrijk om te bedenken waar je op moet letten bij de aanschaf hiervan. Het planten van een nieuwe boom is immers nog een tikje bijzonderder dan het planten van een bloemetje of een avocado pit plant. Dan wil je wel dat deze mooi blijft en de kans krijgt om groot en robuust te worden. Op de volgende dingen moet jij letten bij de aanschaf van boombescherming:

  • Waar ga je de boombescherming precies voor gebruiken? Er zijn verschillende soorten boombescherming, die allemaal hun eigen functie hebben. Zo is er boombescherming die speciaal ontwikkelt is tegen beschadiging door knaagdieren en wild, maar ook boombescherming die de stam verstevigen.
  • De kwaliteit van de boombescherming verschilt enorm. Je hebt goedkopere en duurdere soorten boombescherming. Laat je echter niet altijd leiden door de prijs. Het is van cruciaal belang, voor een gezonde groei van jouw boom, om te genieten van boombescherming. Een keertje wat extra geld uitgeven aan de perfecte boombescherming is wellicht goedkoper dan telkens nieuwe bomen kopen. Weeg de voor- en nadelen van verschillende boombescherming soorten tegen elkaar af!

Kom je er niet uit? Vraag dan om advies aan een specialist, zo vind je gemakkelijk de juiste boombescherming voor in jouw tuin!

About The Author

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.