Nog heel even en dan staan de feestdagen weer voor de deur. Voor kinderen de mooiste tijd van het jaar. Ze hebben genoeg wensen en zetten zorgvuldig hun verlanglijstje in elkaar met behulp van de talloze speelgoedboeken. Nieuwe cadeaus bedenken lijkt dus niet zo moeilijk te zijn. Voor ouders betekent dit soms echter een ware crime. Een overdaad aan speelgoed is immers gegarandeerd. En waar laat je het?

Elke ouder zal beamen dat je met kinderen na verloop van tijd echt je huis uitgroeit. Waar je in het begin nog alle speelgoed netjes in een boxzak kon bewaren, staat er inmiddels her en der groot speelgoed in de woonkamer. Om over de uitpuilende speelgoedbakken nog maar te zwijgen. En gezien de goedheiligman vast niet ook een geheel nieuwe opruimmethode in de schoen stopt, wordt het tijd om hier zelf een oplossing voor te bedenken. Want hoe kun je het speelgoed effectief opruimen en sorteren? Hier vind je enkele handige tips.

Investeer in handige opbergers

Hoewel de goedheiligman natuurlijk enkel aan de kinderen denkt, neemt dit niet weg dat je jezelf soms ook wat mag verwennen. Met handige opbergers van Sunware bijvoorbeeld. Op die manier wordt opruimen een stuk eenvoudiger. Denk nooit dat je genoeg opbergbakken hebt. Je kunt er beter teveel in huis hebben staan dan te weinig. Zo grijp je nooit mis als je toch tekort blijkt te komen.

Handige opbergers helpen bovendien om de kinderen gestructureerder te leren opruimen. Voorzie de bakken bijvoorbeeld met stickers. Schrijf hierop voor welk speelgoed de bak bedoeld is. Denk aan ‘Duplo’ of ‘poppen’. Op die manier is het voor kinderen een stuk eenvoudiger om al het speelgoed op een vaste plek op te bergen.

Ga je aan de slag met sorteren van huidig speelgoed? Betrek je kind(eren) dan in dit proces. Vraag aan je kind of hij een goed plekje weet voor het speelgoed. Zorg ervoor dat alles voortaan een eigen plek heeft. Zo voorkom je dat er straks talloze plastic bakken met restspeelgoed staat.

Less is more

Kinderen vinden het veel gemakkelijker om te spelen als er minder aanbod is. Hierdoor worden ze niet overweldigd door allemaal prikkels en worden ze creatiever in hoe ze gaan spelen. Toch is het beperken van het speelgoed niet altijd gemakkelijk. Er lijkt altijd wel speelgoed bij te komen. Zoals nu met de naderende feestdagen, maar ook na het behalen van een zwemdiploma, de opa’s en oma’s die hun kleinkinderen gewoon eens willen verwennen, verjaardagen, et cetera.

Daarom is het aan jou om het aanbod te wisselen. Zorg er daarom voor dat je al het speelgoed minimaal eens in de drie maanden eens kritisch bekijkt. Een nieuwe opbergbox kopen is een goed idee. Zo kan je een box met speelgoed dat bewaard moet worden maken, maar ook een box die naar zolder of op een andere plek in huis wordt verhuisd. Vul deze box met ouder speelgoed waar ze nu nauwelijks iets mee doen. Na enkele maanden kan je het speelgoed weer omwisselen. Zo wordt het voor je kinderen weer leuk om hiermee te spelen.

Probeer ook te ontspullen. Al het speelgoed waar je kind te groot voor is geworden, breng je naar de kringloop, verkoop je of geef je aan neefjes of nichtjes. Zo kan je hier een ander ook nog blij mee maken. 

About The Author

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.