Er zijn veel verschillende mogelijkheden waar je uit kunt kiezen qua tuinafscheiding en elke soort heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. De juiste keuze is afhankelijk van het doel dat je wil bereiken met de tuinafscheiding. Gaat het bijvoorbeeld om de privacy en wil je voorkomen dat buren of voorbijgangers in je tuin kunnen kijken? Of wil je bijvoorbeeld de erfgrens markeren met de tuinafscheiding? In dit artikel bespreken we een aantal populaire soorten tuinafscheiding zodat je een weloverwogen keuze kunt maken voor je eigen tuin.

Tuinhek

Een tuinhek is een goede keuze om de grens van je tuin te markeren zonder je uitzicht te verliezen, en vaak zie je tuinhekken dan ook terugkomen in voortuinen. Het gaat dan om een laag hek dat is gemaakt van hout, kunststof of metaal, en ze zijn verkrijgbaar in allerlei verschillende kleuren. Bovendien is een tuinhek ook een goede optie om te voorkomen dat kinderen of huisdieren zomaar weg kunnen lopen.

tuinhek

Hekwerk

Een hekwerk wordt over het algemeen gebruikt om de toegang tot een tuin of terrein te beperken, en vaak worden ze gebruikt bij bedrijfsterreinen, scholen, landgoederen of huizen met grote tuinen. Een hekwerk wordt doorgaans gemaakt van metaal en is een stuk hoger en steviger dan een tuinhek, en er zijn verschillende soorten beschikbaar zoals bijvoorbeeld een gaashekwerk, sierhekwerk, spijlenhekwerk en staafmathekwerk. Met een hekwerk is het nog wel mogelijk dat mensen je tuin of terrein kunnen bekijken, maar als je toch meer privacy wilt kun je er ook nog voor kiezen om het hekwerk te laten begroeien met planten zoals bijvoorbeeld klimop.

hekwerk

Schutting

De schutting is waarschijnlijk de meest gekozen soort tuinafscheiding in Nederland. Doordat een schutting compleet is afgesloten en het zicht ontneemt geeft deze veel privacy. Maar dat werkt natuurlijk wel twee kanten op, dus je eigen uitzicht wordt door een schutting ook flink beperkt. Schuttingen zijn beschikbaar in veel soorten materialen, zoals bijvoorbeeld hout, beton, composiet en kunststof, en de belangrijkste verschillen tussen de materialen zitten hem voornamelijk in de hoeveelheid onderhoud die nodig is, de aanschafprijs en hoe lang de schutting mee gaat.

Schutting

Heg

Wanneer je graag een groene of natuurlijke tuinafscheiding wilt kom je al snel uit bij een heg of haag. Enkele populaire soorten hagen zijn een beukenhaag, een ligusterhaag, een taxushaag, een coniferenhaag of een laurierhaag, maar er zijn nog veel meer verschillende haagplanten waar je uit kunt kiezen. Een haag of heg heeft echter wel een groot nadeel, voor het mooiste resultaat zul je deze toch zeker minimaal twee keer per jaar moeten knippen, dus dat is zeker iets om rekening mee te houden. Al kun je er natuurlijk ook voor kiezen om dit te laten doen door een tuinman of hovenier.

heg

About The Author

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.