Er komt visite! Met een bonkend hart ren je door het huis om alle zichtbare rommel te verwijderen. Hoe komt het toch dat anderen hun huis altijd zo mooi opgeruimd kunnen houden en jij altijd vecht tegen de dagelijkse rommel? Wellicht is het dan verstandig om je opruimtechnieken iets aan te scherpen. Met slechts een paar kleine aanpassingen kan jij jouw woning altijd opgeruimd houden. Maar hoe begin je? En belangrijker nog: hoe hou je het zo netjes mogelijk? Wij geven een aantal tips.

Tijd voor een frisse wind in 2019: weg met de consumptiemaatschappij!

Loop eerst eens een rondje in huis en bekijk kritisch alle spullen die je in iedere ruimte hebt staan. Vaak kom je er al gauw achter dat de ruimtes overvol zijn. Soms worden prachtige meubelstukken en accessoires in een hoekje ‘gepropt’, omdat hier simpelweg geen plek meer voor is. Daarom is het hoog tijd voor een frisse wind in huis.

Onderzoek ieder item in huis en bepaal of deze mag blijven of niet. Trek ook de lades van de industriele kast open en graaf diep in je dressoir. Sla geen plekje over en onderzoek niet alleen de spullen die duidelijk in het zicht staan. Bedenk goed of dit item je nog plezier brengt en of deze überhaupt van toegevoegde waarde is voor het interieur. Is het antwoord ‘nee’? Dan kunnen wij heel resoluut zeggen dat je het beter weg kunt doen. Gooi goede spullen natuurlijk nooit weg, maar geef ze aan iemand die het goed kan gebruiken of verkoop ze. Door spullen te recyclen help jij immers de consumptiemaatschappij weer in balans te komen.

Pas als het hele huis van onnodige aankopen is ontdaan, kan het opruimen beginnen!

industriële kast opgeruimd

Voorkom uitstelgedrag

Je kent het wel: je hebt voorgenomen om morgen eindelijk écht aan het grote opruimwerk te beginnen. Als de morgen eindelijk daar is, kan je heel veel dingen verzinnen die je liever zou doen. Stop met uitstellen! Hier bereik je niks mee en daardoor wordt het probleem alleen maar erger. Bedenk maar eens hoe goed het gaat voelen als je dit klusje geklaard hebt. Als je eenmaal bent begonnen, zal je waarschijnlijk direct merken dat het allemaal zo erg nog niet is.

Direct opruimen na gebruik

Waarom wachten we eigenlijk altijd tot het hele huis een rommeltje is als we onze spullen ook direct na gebruik kunnen opruimen? Dan is het uiteindelijk allemaal veel minder werk. Zet na het drinken van een kop koffie je kopje direct in de vaatwasser, gooi vuile was direct in de wasmand en leg de gelezen tijdschriften in de papierbak. Na een tijdje wordt dit allemaal vanzelf routine en hoef je hier eigenlijk niet meer bij na te denken. Je zal merken dat dit een heel groot verschil zal maken!

Maak een prioriteitenlijstje

Als je een gehele woning wilt opruimen zal dit ontzettend veel tijd kosten. Zeker als je dit heel grondig wilt aanpakken. Hierdoor zal je al snel overweldigd raken en kijk je nog erger op tegen de klus. Probeer daarom deze gigantische klus in kleine taken te verdelen. Maak een prioriteitenlijstje en probeer iedere keer één taak af te vinken. Pak overigens ook maar één klus tegelijkertijd aan. Begin je met het opruimen van de kledingkasten? Maak dit dan eerst af voordat je aan een andere taak begint. Zo hou je het overzichtelijk in je hoofd én huis!

About The Author

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.