Ben je de kale witte muren ook zo beu? Een mooi behang zou niet misstaan. Maar welk behang kies je dan? Om het je wat makkelijker te maken, gaan we vandaag dieper in op het fotobehang, want zelfs met dit behang valt er al veel te kiezen

Een custom Print of eigen foto?

Je kunt naar de dichtstbijzijnde bouwmarkt gaan en voorgedrukt fotobehang uitzoeken, maar je kunt er ook voor kiezen een eigen foto af te laten drukken. En dat laatste is een stuk leuker, mits je een aardig plaatje kan schieten, natuurlijk.

Als je zelf je foto laat drukken op behang dan moet je met enkele dingen rekening houden. Zo moet je foto van een hoge resolutie zijn, zorg ook dat de foto scherp is en vraag je af, of je dat wat op de foto staat, levensgroot op fotobehang wilt hebben. Als je aan deze voorwaarden voldoet, dan kun je de muur gaan meten. Het advies is om een enkele muur te doen en niet meteen je hele huiskamer in print te verhullen, dan wordt het nogal een drukke bedoening.

Op de meeste websites staat hoe je het beste kan meten. Ook hebben sommige van deze webwinkels de mogelijkheid je foto te uploaden, zodat je een preview kan zien. Na het meten kun je de bestelling plaatsen en na enkele dagen zal het fotobehang binnen komen.

custom print fotobehang

Behangen

Behangen is sowieso een uiterst precies werk. Het beste kun je een vakman inschakelen. Maar we kunnen ons voorstellen dat je het zelf wilt gaan doen. Als het ‘zelf, doen’ de voorkeur heeft, ga dan niet overhaast te werk.

Stap 1

Zorg dat je alle materialen in huis hebt. Een behangkwast, een behangtafel, een stanleymes, een behangborstel, een katoenen doek en een zeil.

Stap 2

Kijk eerst je levering na, dit doe je door het fotobehang op volgorde leggen. Het meeste behang wordt in kleine delen geleverd en zijn genummerd op de achterkant. Leg het behang uit op je, schone, vloer; zo zie je of er geen delen ontbreken. Leg vervolgens alle stukken op elkaar, om te zien of ze van dezelfde grote zijn.

Stap 3

De muur waar het behang op komt, moet schoon en vetvrij zijn voordat je gaat behangen. Muren zijn vaak niet helemaal recht, het is aan te bevelen een soort van “raster” op je muur te tekenen, met een liniaal en een waterpas. Zo weet je dat je het behang recht gaat plakken.
Als er geen lijm bijgeleverd is, dan kun je het beste lijm kopen voor papieren behang. Volg de instructies op de verpakking.

Stap 4

Dan ben je klaar om te gaan behangen. Het is het beste dat je deuren en ramen gesloten houdt en dat het niet te warm is in de kamer, door beide kan de lijm namelijk te snel drogen en dat wil je voorkomen.
Pak het eerste vel behang en bestrijk dit met de lijm, laat het ongeveer drie minuten drogen voordat je het op de muur plakt.
Let op de lijnen die je op de muur hebt getekend en probeer deze zo goed mogelijk aan te houden. Begin niet in het midden, maar in een hoek aan de bovenkant. Je begint ook met het behang te plakken vanuit de hoek van het papier, daarna strijk je voorzichtig de rest op de muur, blijf langzaam en voorzichtig strijken, hierdoor voorkom je luchtbellen. Lukt het de eerste keer niet meteen, haal dan het behang voorzichtig los en begin opnieuw. Herhaal dit proces, tot al het behang op de muur zit. En voilà, weg saaie muur!

About The Author

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.