Een ongeluk zit in een klein hoekje is een standaard uitdrukking maar met een kern van waarheid. Kleine dingen met grote gevolgen die achteraf gezien misschien wel waren te voorkomen. Inbraak en vuur zijn zaken waar serieus mee om moet worden gegaan. Maar ook valpartijen kunnen serieuze gevolgen hebben en de kans op te vallen moet altijd zo klein mogelijk worden gehouden. Veel huishoudens zijn inmiddels volledig elektrisch maar gas wordt ook nog veel gebruikt. Gas is heel gevaarlijk en mag niet worden onderschat.

Meten is weten

Gasleidingen moeten goed zijn maar de gasslang van de muur naar het fornuis mag ook niet worden vergeten. Een gasmeting laten verrichten is nooit verkeerd want een lekkende leiding hoeft niet altijd te worden geroken. Er is een bepaalde grens van het gasgehalte in een woning die niet overschreden mag worden, het is mogelijk dat het gehalte binnen de norm is maar dat er toch gas lekt. Goed bij de les blijven houdt in dat het verstandig is om eens in de zoveel tijd gewoon een meting te laten verrichten door een vakman.

Verschillende melders

Ook koolmonoxide is zeer gevaarlijk en is geurloos en er zit geen smaak aan. Koolmonoxide kun je ook niet zien en dat maakt het een levensgevaarlijke bedreiging voor mensen. Een koolmonoxide meting in huis is ook verstandig om af en toe te laten verrichten. Openhaarden, gasfornuizen en gaskachels geven koolstofmonoxide af en dat Net als het plaatsen van een koolmonoxide melder. Gas-, Koolmonoxide-, water- en rookmelders zijn op veel plaatsen te koop, ze zijn niet duur en werken levensreddend. In huis daarom verschillende melders installeren is altijd goed want ze dragen bij aan de veiligheid in een woning.

Verschillende melders

Alarm voor in huis

Het is niet ondenkbaar om ook een inbrekersalarm te laten installeren. De woningen van tegenwoordig worden steeds “smarter” gemaakt dankzij de komst van het internet. Een deur mag misschien wel stevig zijn maar inbrekers zijn zeer inventief en weten van geen ophouden. Omdat niet iedereen een waakhond heeft is een personenalarm een goede uitvinding. Overal kunnen camera’s worden opgehangen en via een smartphone is het mogelijk om bijvoorbeeld via de camera op elk gewenst moment in de woonkamer te kunnen kijken. Techniek staat voor niets en dankzij de handige apps is de bediening niet heel erg moeilijk.

Babyproof, koevoet bestendig en rommel

Het niet struikelen over losse rondzwervende dingen zoals speelgoed of wasgoed kan worden voorkomen door het huis wel leefbaar maar toch ook een beetje op orde te houden. Speelgoed hoort niet in de buurt van een trap, gewoon vanwege de veiligheid. En natuurlijk is het belangrijk dat ook de trapleuningen ook stevig gemonteerd zijn. Maar zeker in een huis met kleine kinderen is het belangrijk om de stopcontacten goed af te schermen. Kinderen mogen niet de kans krijgen om met stopcontacten te gaan spelen en daar zijn keurige afdekplaatjes voor te koop.

Veilig wonen

De veiligheid in een woning gaat van een koolmonoxide meting in huis tot aan het hebben van geaarde stopcontacten. Een veilige trap, geen open stroompunten of half losse stopcontacten, geen losliggende drempels en geen gaslekken, camera bewaking. Het zijn nogal wat onderdelen waar eens goed naar gekeken kan worden of ze daadwerkelijk wel zo veilig zijn als men denkt. Sommige sensoren werken op batterijen en die moeten natuurlijk weleens worden verwisseld. Maar dankzij alle sensoren en meetapparatuur kan er veilig worden gewoond zodat onaangename verassingen kunnen worden uitgesloten.

About The Author

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.