Mollen zien er op het eerste gezicht helemaal niet zo schadelijk uit. Met hun schattige uitstraling en kleine postuur veroveren ze zelfs de harten van veel mensen. Toch zijn deze kleine beestjes een ware nachtmerrie voor tuinliefhebbers. Deze dieren kunnen namelijk binnen korte tijd enorm veel ravage aanrichten. Als je dan eindelijk van jouw prachtige zomertuin wilt genieten, kan dit beestje jouw mooie gazonnetje binnen mum van tijd letterlijk overhoop gooien. Als dieren last en schade veroorzaken, worden ze al snel als ‘ongedierte’ bestempeld. Ook mollen worden door veel mensen zo genoemd. Maar is dat wel eerlijk?
Als we heel eerlijk wezen weet dit beestje helemaal niet wat hij fout doet. Hij zoekt jouw gazon niet expres uit om hier ravage aan te richten. Hij graaft molshopen en legt tunnels aan om aan eten te komen. Zijn eerste levensbehoefte vervullen. Hij heeft dan ook geen kwaad in zin. Dat neemt echter niet weg dat ze heel vervelend kunnen zijn. Maar zijn mollen klemmen dan wel echt noodzakelijk? Of zijn er ook diervriendelijke manieren om mollen te bestrijden? Die zijn er zeker! Wij zetten ze voor jou op een rijtje.
Levend vangen
De meest diervriendelijke methode is natuurlijk het levend vangen van de mollen. Dit klinkt natuurlijk makkelijker dan het in werkelijkheid is. Dieren zijn immers onvoorspelbaar en laten zich zeker niet zomaar meenemen. Mollen levend vangen vraag dan ook om enorm veel werk en geduld. Bij deze methode wordt er vaak van een mollenkooi gebruik gemaakt. Dit is een kooitje waarbij de deur uiteindelijk vanzelf achter hem dicht zal vallen. Het is hierbij wel belangrijk om de kooi regelmatig te controleren. Een mol houdt het vaak niet lang uit in een dichte kooi en kan hierdoor alsnog overlijden. Wanneer je er op tijd bij bent, biedt deze mollenkooi je de mogelijkheid om het beestje verderop vrij te laten.
Mollen carbid
Het is algemeen bekend dat mollen slechtziend zijn. Maar wist je ook dat hierdoor de andere zintuigen van de mol ver ontwikkeld zijn? Zo ook het reukorgaan. Mollen zijn daarom niet dol op sterke geuren. Hier kan je dan ook slim gebruik van maken als je mollen wil verjagen. Dit zien we dan ook duidelijk terug in het assortiment van natuurlijke bestrijdingsmollen tegen mollen van melkbusshop.
Een relatief nieuw bestrijdingsmiddel is mollen carbid. Bij carbid denken we misschien direct aan het middel dat gebruikt wordt tijdens oud & nieuw om grote ontploffingen te creëren, maar mollen carbid kan hier niet mee vergeleken worden.
Het gebruik van carbidbrokjes is heel simpel. Allereerst moeten de gangen goed opengelegd worden. Vervolgens zorg je er voor dat deze niet plotseling kan instorten en strooi je enkele carbidbrokjes in de opening. Als de grond vochtig is hoef je verder enkel af te wachten. Bij een droge grond voeg je zelf nog wat water toe. Je zal zien dat er direct een chemische reactie ontstaat. Dat is dan ook direct het moment waarop je de gang weer dichtmaakt en de carbidbrokjes hun werk laat doen. Door de chemische reactie ontstaat er Acetyleengas. Dit gas heeft een zeer penetrante geur wat de meeste mollen niet weten te waarderen. Als ze de geur ruiken zullen ze in 90% van de gevallen de molshopen verlaten en een ander plekje zoeken. Carbid is verder niet schadelijk voor de gezondheid van de mol.
Leave a Reply