Waar komt het woord Pomom vandaan?

Het woord Pompom werd op traditionele wijze als pompon geschreven. Dit woord is ontstaan in Frankrijk en eindigde dus met een ’n’ in plaats van een letter ‘m’. Ergens in de loop der jaren is het in uitspraak veranderd naar pompom. De correcte spelling is wel pompon, maar dit word bijna niet meer gebruikt. Vandaar dat dit artikel verder gaat over pompoms.

Naar de winkel

Je kan natuurlijk ook gewoon naar de winkel gaan om een pompom te komen. Denk hierbij aan een feest, speelgoed of hobby winkel. Zij kunnen je hier zeker verder helpen. Pompoms zijn in veel verschillende soorten en maten te verkrijgen. Je hebt kleine pompoms gemaakt van wol, maar ook grote gemaakt van kunststof. Ze zijn te verkrijgen met of zonder handvaten. Handvaten zijn handig als je ze wilt gebruiken om iemand aan te moedigen. Daarnaast zijn er ook professionele pompoms te verkrijgen die worden gebruikt voor de sport cheerleaden.

Zelf een pompom maken met een wc-rol

Wil je een middagje creatief bezig zijn? Maak dat zelf een pompom! Dit kan namelijk makkelijk zelf. Hiervoor heb je een wc-rol nodig en wat wol. Plaats de 2 kartonnetjes van de wc-rollen tegen elkaar aan. Nu begin je met de wol eromheen wikkelen. Wees niet te zuinig, hoe meer wol je gebruikt, hoe mooier het uiteindelijke resultaat. Als je denkt genoeg wol te hebben gewikkeld haal je een los draadje door de 2 wc-rollen heen. Trek dit goed strak aan. Nu kan je de draden doorknippen. Om de pompom zijn optimale vorm te geven, knip je de oneven draden bij met een schaar. Nu heb je jouw eigen gemaakt pompom.

Pompom maken met een pompommaker

Pompommakers heb je in verschillende maten. Je hebt een diameter van 3,5,  5,5, 7 cm en 9 cm. De diameter van 5,5 is de meest gebruikte. Nadat je de perfecte maat hebt gekozen, ga je de maker in elkaar zetten. Je klikt de 2 halve rondjes samen en bevestigd een kant met een daarvoor gemaakt bevestiging stuk. Hierdoor blijft 1 kant open en flexibel. Dit is belangrijk anders kan je straks niet de halve rondjes vullen met wol. Als je eenmaal alles opgevuld hebt. Sluit je de andere kant van de maker en knip je de wol door. Nu bevestig je er een strak lint omheen. Als je de maker nu opent krijg je een perfect uitziende pompom!

Wat kan je doen met een pompom?

Pompoms kan je op veel diverse manieren gebruiken. De grote varianten worden vooral gebruikt door chearleaders, ook buiten spelende kinderen zijn gek op deze variant. De kleinere pompoms, die we vaak zelf maken, kunnen worden gebruikt om mee te spelen. Bijvoorbeeld een balspel voor binnen, zo weet je zeker dat er geen meubels sneuvelen. In de kerstperiode zijn de pompoms leuk als decoratie in de kerstboom. Met Pasen kan je hem omtoveren tot paaskuiken door er voetjes, oogjes en een snavel op te plakken. Genoeg creatieve doeleinden voor dit leuke decoratieve balletje.

About The Author

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.