Led behoort tot één van de meest gebruikte vormen van verlichting in ons land. Sterker nog, inmiddels maakt meer dan driekwart van de Nederlanders gebruik van led verlichting. En dat is goed nieuws, want led biedt ontzettend veel voordelen. Zowel voor de gebruiker als het milieu. Ondanks de relatief hoge aanschafkosten bespaar je op de lange termijn veel geld door het lagere energieverbruik en de langere levensduur. Daarnaast is led tegenwoordig in alle soorten en maten verkrijgbaar. Hierdoor zijn de lichtbronnen bijna niet meer te onderscheiden van warme conventionele verlichting. Kortom, een goed alternatief. Zowel als het gaat om het creëren van sfeer als om het milieu (én stiekem ook nog een beetje de eigen portemonnee).

Naast gewone ledlampen zijn led inbouwspots ook nog eens zeer populair. Maar waarom je hiervoor kiezen en waar moet je op letten bij het kiezen van een led spot? Dat lees je in dit artikel.

led spot

Voordelen van led inbouwspots

Met led inbouwspots beschikt men over dezelfde grote voordelen als wanneer ze voor gewone ledlampen kiezen. Een fijn idee, maar waarom dan toch voor spots kiezen? Het antwoord is simpel. In sommige gevallen zijn spots namelijk prettiger. Dit moet even uitgelegd worden.

Inbouwspots worden netjes weggewerkt in het plafond of de vloer. Dit heeft verschillende voordelen. Allereerst is de verlichting zo strakker weggewerkt, wat prima past in een modern en strak interieur. Daarnaast kun je spots gebruiken om bepaalde plekken of objecten in huis te accentueren. Bijvoorbeeld voor het uitlichten van een groot schilderij of je favoriete items in een vitrine. Led inbouwspots kunnen tevens ook gewoon als algemene verlichting worden gebruikt. Kortom, ze zijn van alle markten thuis. Door het gebruik van led inbouwspots geniet je direct van talloze mogelijkheden om het lichtplan in huis te perfectioneren.Waar moet ik op letten bij de aankoop van led spots?

Wie nog nooit van led inbouwspots gebruik heeft gemaakt, zal het ook best lastig vinden om nieuwe spots te kopen. Het aanbod is immers ontzettend groot. Daarom hopen we de zoektocht een beetje gemakkelijker te maken door de belangrijkste punten om op te letten op een rijtje te zetten.

  • Maak een juiste schatting van de lichtopbrengst. De meeste mensen die conventionele verlichting gewend zijn hebben moeite om dit op de juiste manier te bepalen. Ze letten voornamelijk op het aantal watt, maar op niets anders. Zonde, want zo krijg je niet het totale plaatje. Om precies te weten van hoeveel lichtopbrengst er sprake is, is het belangrijk om zowel op de hoeveelheid watt als het aantal lumen te letten. Zo weet je precies waar je aan toe bent en kun je gemakkelijker de juiste keuze maken.
  • Overleg met lichtexperts om de juiste stralingshoek in huis te bepalen. Wanneer de lichtval net te breed of juist te smal zal uitkomen, dan kan dit een minder mooi effect hebben op het te belichten object. Daarom is het belangrijk dat er voldoende rekening wordt gehouden met de lichtbundel, zodat de led spot ook doet waar hij voor bedoeld is.
  • Kies de juiste lichtkleur. Op het gebied van led zijn er heel veel verschillende lichtkleuren te vinden. Kies voor een lichtkleur die past bij de omgeving. Om een egaal lichtbeeld te creëren is het verstandig om de lichtkleur van alle lampen op elkaar af te stemmen. Lichtexperts kunnen helpen om jouw lichtplan te verbeteren en het totaalbeeld te perfectioneren.

About The Author

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.