Een zomers zonnetje is heerlijk, maar het is ook fijn om een beschut plekje te hebben als het te warm wordt. Met een parasol creëer je instant schaduw in je tuin. Maar wat is nu de beste parasol voor jouw tuin?

Aandachtspunten bij jouw parasolkeuze

  • Het eerste waar je op let bij het kiezen van een parasol is de grootte van jouw tuin. Voor een klein patiotuintje maak je een andere keuze, dan voor een grote achtertuin met meerdere terrassen.
  • Ook waar je de parasol wilt plaatsen bepaalt welke parasol het beste past. Zoek je een parasol over je ligbed, of voor boven je lougeset. Of zoek je een parasol om lekker buiten in de schaduw te kunnen eten aan je tuintafel?
  • Een klassieke parasol met midden-mast heeft de standaard in het midden. Wil je een parasol boven de tuintafel en heeft deze nog een parasoluitsparing in het midden? Dan is dit een prima parasol. Ook voor andere plekken in de tuin blijft de klassieke parasol populair, maar hij heeft wel een nadeel. Omdat de standaard midden onder het parasoldoek zit, kun je hem niet makkelijk over meubels of over een tafel zonder parasoluitsparing richten. Je moet altijd rekening houden met de parasolstandaard.
  • Door de standaard wordt het schaduwgedeelte ook lastiger in te delen. Je moet altijd rond de standaard heen zitten.
  • Een vrijhangende parasol, of zweefparasol heeft dit probleem niet. Je kunt de standaard makkelijk achter je loungeset, of naast je ligbed zetten en het hele schaduwoppervlak benutten.
  • Ook is een vrijhangende parasol makkelijker te draaien, zo kun je hem met de stand van de zon mee bewegen en langer in de schaduw zitten zonder de hele parasol te verplaatsen.
  • Vrijhangende parasols zijn er in diverse vormen, elk met hun eigen voor- en nadelen.

vrijhangende parasol

Opties voor je parasol

  • Heb je gekozen welk type parasol het beste is voor jouw tuin, dan blijven er nog een keur van andere opties over.
  • De meest voor de hand liggende keuze is de kleur en dat is heel persoonlijk. Kies gewoon wat jij het mooiste vindt voor jouw tuin en wat goed matcht bij jouw tuinstijl.
  • Het enige wat je wel in gedachten moet houden bij de kleurkeuze, is dat vlekken op een lichte kleur doek veel sneller te zien zijn, dan op een donkere kleur. Een lichte kleur parasol zal er dus sneller vies uitzien. Wil je een lichte kleur, let dan bij de doekkeuze erop dat je hem makkelijk af kunt doen met een doekje.
  • De keuze van het materiaal van het parasoldoek is om nog veel meer redenen belangrijk. Het doek moet goed weersbestendig zijn tegen de UV-straling van de zon, tegen regen en wind en je wilt dat het duurzaam is zodat je lang van je parasol kunt genieten.
  • Tot slot kun je voor de parasol zelf kiezen uit verschillende bedieningsmechanismen. De drie bekendste systemen zijn met een lierwerk, push up/pull down systeem en een dubbel katrol systeem. De vorm en grootte van je parasol bepaalt uit welke systemen je kunt kiezen.

Stevig verankerd

Natuurlijk wil je dat je nieuwe parasol stevig staat. Het zou erg zonde zijn als hij bij de eerste grote windvlaag omwaait. Een goede parasolvoet is dus erg belangrijk

Voor een vrijhangende parasol heb je een zwaardere parasolvoet nodig, dan voor een klassieke parasol. Dit komt omdat bij een klassieke parasol het zwaartepunt in het midden ligt en dus stabieler is.

Wil je je parasol nog kunnen verplaatsen door de tuin? Kies dan voor een parasolvoet op wieltjes, of maak op verschillende plekken een tegelstandaard of grondanker. Moet je parasol altijd op dezelfde plek staan? Dan kun je hier het grondanker, of een granieten of betonnen voet plaatsen.

About The Author

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.