Behoor jij tot één van de geluksvogels die over een eigen openhaard in huis beschikt? Dan heb je echt enorme mazzel. Een openhaard biedt ontzettend veel voordelen. Met name voor het wooncomfort. Helaas zorgt slecht onderhoud er soms voor dat de openhaard minder goed werkt of dat de lucht minder snel opgetrokken wordt. Bij slechte trek in de schoorsteen, kunnen er een aantal vervelende situaties ontstaan. Deze zijn zelfs schadelijk voor de gezondheid en kunnen ook nog eens een veiligheidsrisico opleveren.

Benieuwd waarom het zo belangrijk is om een slecht trekkende schoorsteen te voorkomen? En belangrijker nog: hoe je dit precies aanpakt? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over de oorzaken en oplossingen, zoals trekkappen.

Waarom moet een slecht trekkende schoorsteen spoedig worden opgelost?

Slechte trek in de schoorsteen ontstaat doordat de rookkanaal kouder is dan de buitenlucht. Hierdoor kan de lucht moeilijk opgetrokken worden. Dit merk je bijvoorbeeld doordat er rook in de woning terecht komt. Vaak is dit het eerste probleem wat mensen ervaren, doordat ze plotseling met heel veel geurhinder te maken krijgen. Dat is echter niet het enige probleem waar je mee te maken krijgt. Een slecht trekkende schoorsteen heeft nog veel meer gevolgen:

  • Koolstofmonoxidevergiftiging is enorm gevaarlijk en een echte sluipmoordenaar. Je merkt het vaak niet direct en als je het té laat opmerkt, kunnen de gevolgen voor de gezondheid al enorm groot zijn. Vaak zelfs met de dood tot gevolg. Dit kleur- en reukloze gas komt in de lucht doordat er een onvolledige verbranding is geweest. Enorm gevaarlijk, maar gelukkig goed te voorkomen door goed onderhoud van de schoorsteen.
  • Als de schoorsteen slecht trekt door een blokkade, kan dit zelfs resulteren in een schoorsteenbrand. En die kan het huis binnen mum van tijd geheel in haar macht krijgen.
  • Bij een slechtere trek van de schoorsteenmantel worden de roetdeeltjes veel minder goed verwerkt. Hierdoor stoot jouw woning dus veel meer schadelijke stoffen uit, wat uiteindelijk tot meer milieuvervuiling leidt. Wanneer iedereen met een schoorsteen hier weinig aandacht aan zou besteden, zou dit tot een nog groter milieuprobleem in Nederland leiden.
  • Lager rendement van de cv-ketel: als de schouw slecht trekt, kan dit ook gevolgen hebben voor de totale verwarmingsinstallatie. Hierdoor verbruik je meer brandstof om het huis op temperatuur te houden. Iets wat met de huidige historisch hoge energieprijzen natuurlijk zeker niet gewenst is.

Zo los je het op!

Het is nu wel duidelijk hoe belangrijk een betere trek in de schouw is. Maar hoe los je het probleem op? Dit kan op verschillende manieren. Als het je ondanks de onderstaande methodes niet lijkt te lukken om de trek te verbeteren, kunnen trekkappen het verschil maken. Deze zijn doorgaans roterend en worden aangedreven door de wind en werken vervolgens als een soortement afzuigkap op de schoorsteen. Ideaal om de trek te verbeteren. Er zijn nog enkele manieren waarop je de trek op natuurlijke wijze kunt verbeteren:

  • Het rookkanaal voorverwarmen met waxinelichtjes voordat je gaat branden. Op die manier zal het rookkanaal al wat warmer zijn voordat je begint met stoken. Zo zal de trek al snel beter worden. Dit vergt wel extra voorbereiding voordat je gaat stoken dus.
  • Zorg dat er voldoende lucht onder het vuur kan komen.

Gebruik de juiste houtsoorten en stook deze enkel aan met aanmaakblokjes. Gebruik geen kranten of andere onverantwoorde delen om het vuur aan te maken. Op die manier kan het rookkanaal namelijk onnodig vervuild raken.

About The Author

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.