Rooibosthee, ook wel rode thee of red bush tea genoemd, wordt gemaakt van bladeren van een struik die gewoonlijk te vinden is aan de westkust van Zuid-Afrika. Rooibos is een echte kruidenthee en is niet verwant met zwarte of groene thee. De manier waarop traditionele rooibos wordt gemaakt, is door de bladeren te fermenteren, waar ze een rood-bruine kleur krijgen. De thee beschikt over krachtige antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen, wat het dagelijks drinken van een kopje rooibosthee helpt om gezond te blijven. Hoe, vraag je? In dit artikel vertellen we je hierover meer.

Rooibos is gunstig voor het hart

Rooibos is een geweldige thee om dagelijks te drinken omdat het een natuurlijk cafeïne-vrije drank is die ervoor zorgt dat het cardiovasculaire systeem goed blijft functioneren. Dit komt omdat rooibos dankzij zijn hoge flavonolgehalte beschikt over ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen, wat zorgt voor een positief effect op de bloedvetten, waaronder cholesterol.

Kan mensen helpen met diabetes type 2

Aangezien rooibos thee rijk is aan beschermende plantaardige verbindingen, zoals polyfenolen, kan het regelmatig drinken van rooibos helpen om je te beschermen tegen de oxidatieve schade die gepaard gaat met diabetes. Rooibos beschikt namelijk ook over veel antioxidant aspalathine, waarvan diverse dierstudies uitwijzen dat het schijnt te helpen om de bloedsuikerspiegel in balans te houden en insulineresistentie te verminderen.

Helpt de gezondheid van de botten

Hoewel het wetenschappelijke bewijs schaars is, geven sommige studies aan dat rooibosthee de gezondheid van de botten kan bevorderen. Er wordt namelijk vernomen dat rooiboos thee een gunstig effect heeft op de zogenaamde osteoblasten, ook wel de cellen die nauw betrokken zijn bij de opbouw van botten. Bovendien suggereren studies dat gefermenteerde rooibos een remmend effect kan hebben op de activiteit van osteoclasten, de cellen die het bot juist afbreken. Hoewel er meer onderzoek nodig is, wijzen deze bevindingen op een voordeel voor de opbouw en behoud van botsterkte.

Kan het risico op verschillende soorten kanker verminderen

Rooibos beschikt over een krachtig antioxidant gehalte. Hierdoor kan het dagelijks drinken van een kopje rooibos thee helpen om je te beschermen tegen de vrije radicalen die geassocieerd worden met kanker. Daar komt bij dat groene, ongefermenteerde rooibosthee zelfs een hoger gehalte aan polyfenolen bevat dan de traditionele gefermenteerde versie. Uit reageerbuisstudies is gebleken dat rooibos een antimutagene werking heeft, wat zich kan vertalen in anti-kankervoordelen. Onderzoek moet echter nog bevestigen of er voldoende biologisch beschikbare antioxidanten in rooibos aanwezig zijn om ook echt te zorgen voor deze effecten.

About The Author

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.