Veel mensen houden van het geluid van krakend vuur en genieten van de extra warmte die het huis binnendringt. Feit is dat een houtkachel de uitstraling van je interieur een ‘boost’ geeft, terwijl je kunt genieten van de natuurlijke warmte die volledig operationeel is zonder elektriciteitskosten. Op deze manier kun je je huis altijd warm houden, zelfs tijdens een stroomuitval. Door de eeuwen heen zijn houtkachels bekend gaan staan als de meest efficiënte manier om warmte te leveren en tegenwoordig doen ze dat met verbeterde technologie. Er zijn moderne houtkachels die veilig zijn, gemakkelijk te gebruiken en netjes en efficiënt branden, zoals de Jacobus houtkachels en Dik Geurts houtkachels. Als je op zoek bent naar een houtkachel om warmte en schoonheid aan je huis toe te voegen, dan wil je natuurlijk het perfecte model vinden.

Katalytische en niet-katalytische kachels

Gezien het type houtkachels dat momenteel op de markt is, zijn er twee hoofdtypen houtkachels die voldoen aan de aanbevolen normen voor schone verbranding: 7,5 gram rook per uur voor niet-katalytische kachels en 4,1 gram voor katalytische kachels. De twee typen verschillen in de methoden die ze gebruiken voor verbranding. Katalytische kachels hebben een honingraatachtige katalysator die snel vlam vat, zelfs bij lagere temperaturen. Dit betekent dat er minder emissies zijn en het element wordt snel heet en straalt veel warmte uit. Aan de andere kant hebben niet-katalytische kachels geen door een katalysator gebruikte voorverwarmde luchtinjectie om de rook te ontsteken. Hoewel het nog steeds de uitstoot vermindert en aan de normen te voldoet, is het niet zo effectief als katalytische verbranding, omdat het hout sneller uitbrandt als er een constante luchtstroom is. Katalytische kachels zijn aanvankelijk duurder in aanschaf en gecompliceerder in gebruik, maar ze zijn efficiënter in het produceren en onderhouden van warmte en zullen op de lange termijn minder brandhout gebruiken. Beide typen kachels hebben interne elementen die mogelijk moeten worden vervangen vanwege hun consistente blootstelling aan hoge temperaturen.

Waar zijn houtkachels van gemaakt?

De meeste van die houtkachels zijn gemaakt van verschillende materialen, waardoor ze effectief en productief zijn in het huis met een betere verbrandingsruit. Hoogstwaarschijnlijk kennen je ze als vuurkistmaterialen, onder meer gietijzer, plaatstaal en speksteen. Andere hebben mogelijk een hybridencombinatie van verschillende materialen, inclusief kookplaten in hun constructie, met name moderne modellen, zoals Jacobus en Dik Geurts houtkachels. Ze zijn bovendien gemakkelijk schoon te maken.

Welk materiaal is het best?

Houtkachels gemaakt van speksteen kunnen langdurig tegen hitte en absorberen warmte om het vervolgens aan de rest van het huis uit te stralen. Het is perfect voor het constant branden van hout gedurende de dag en het heeft het vermogen om overtollige warmte op te slaan en af te geven wanneer de temperatuur daalt. Een gietijzeren houtkachel warmt sneller op, omdat het een betere warmtegeleider is dan staal. Het houtsteen laat een relatief uniforme verwarming toe. Daarnaast is er de mogelijkheid om emaille coating aan te brengen voor een verscheidenheid aan stijlen en kleuren waar je uit kunt kiezen. Ten slotte is er de houtkachel gemaakt van plaatstaal. Deze warmt snel op en koelt snel af. Deze typen houtkachels zijn comfortabel en duurzaam met een aantal solide eigenschappen, zoals een uitstekende verbranding, hogere efficiëntie, lage uitstoot van schadelijke stoffen en ze zijn gemakkelijk schoon te maken.

About The Author

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.