Heb je bouwplannen voor jouw huis? Wil je de boel renoveren of ben je misschien wel van plan om een geheel nieuw deel aan te bouwen? Dan is het natuurlijk belangrijk dat je goed voorbereid te werk gaat. Zeker als je op hoogte gaat werken is het belangrijk dat je over de juiste hulpmiddelen beschikt. De meeste ongelukken gebeuren immers bij het werken op hoogte. Professionele bouwvakkers zijn al jaren verplicht om hierbij een steiger te gebruiken. Natuurlijk kan dit niet verplicht worden voor mensen die zelf in en om het huis klussen, maar het is natuurlijk wel de veiligste manier om een klus op hoogte uit te voeren. Je moet er immers niet aan denken dat je van grote hoogte naar beneden valt. Maar welke steiger heb je nodig voor welke klus?

Rolsteigers

Rolsteigers, zijn naam doet eigenlijk al vermoeden wat het grote voordeel van deze steigers is. Doordat deze voorzien is van wieltjes, kan je deze gemakkelijk van de ene naar de andere kant rollen. Ideaal als je op meerdere plaatsen om het huis moet werken. Zo hoef je niet een bestaande steiger continu af te breken en opnieuw op te bouwen. Daarnaast kunnen de wieltjes op iedere ondergrond horizontaal worden afgesteld. Dit geldt dus ook voor een ondergrond die minder vlak is dan normaal. Een rolsteiger wordt meestal gebruikt voor het verrichten van buitenwerkzaamheden zoals schilderen of reparaties aan de dakgoot of gevel.

rolsteiger

Daksteiger

Een daksteiger is een speciale steiger die op het dak zelf gebouwd kan worden. Dit kan handig zijn als je op het dak zelf aan het werk moet. Denk bijvoorbeeld aan het bouwen van een schoorsteen of het bouwen of opknappen van een dakkapel/dakopbouw.

Voor klussen in en om het huis worden vooral de rolsteiger en de daksteiger het meest gebruikt. Je kunt er voor kiezen om deze steigers te huren, maar als je ze vaak nodig hebt is kopen vaak een goedkopere oplossing. Bespreek eventueel met de buren of jullie samen deze aankoop kunnen verrichten, zodat jullie hier allebei profijt van hebben en ook nog eens minder geld kwijt zijn.

Vouwsteiger

Vouwladders behoren eigenlijk niet tot de traditionele steigers. Deze worden voornamelijk als ladder beschouwd. Dat betekent natuurlijk niet dat ze net als een gewone huis-tuin-en-keuken ladder gebruikt kunnen worden. Dit zijn speciale ladders die zeer grote hoogtes kunnen bereiken. Hierdoor zijn ze ideaal voor schilderwerkzaamheden binnens- en buitenhuis. Het grootste voordeel van vouwsteigers zijn de telescopische poten. Hierdoor kunnen zij, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een kamersteiger, ook eenvoudig op oneven ondergronden gebruikt worden. Ideaal voor klussen buitenshuis!

Kamersteiger

De kamersteiger wordt voornamelijk gebruikt voor werkzaamheden binnenshuis. Een kamersteiger beschikt meestal over zwenkwielen. Deze wieltjes kunnen moeilijk afgesteld worden dus zijn ook niet geschikt voor minder vlakke ondergronden. Daarom zijn deze steigers voornamelijk in huis te gebruiken. Een kamersteiger wordt vooral gebruikt voor het doen van schilderwerkzaamheden in huis. Denk hierbij aan plekken die je met een gewone ladder moeilijk kunt bereiken, zoals bijvoorbeeld het witten van een plafond.

kamersteiger

About The Author

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.