Als je gaat klussen in huis is het soms nodig om een constructieplaat te kiezen. Veel mensen zijn in de veronderstelling dat constructieplaten enkel in de bouw worden toegepast. Dit is echter niet juist. Plaatmaterialen zijn ontzettend veelzijdig en kunnen voor meerdere doeleinden ingezet worden. Zo zijn ze bijvoorbeeld ook geschikt voor het maken van meubels, speelgoed of andere constructies. Zodra je plaatmateriaal nodig hebt, ga je uiteraard eerst naar de winkel of zoek je een betrouwbare webshop op. Maar wat dan?

Het aanbod van constructieplaten is groter dan je misschien denkt. De bekendste soorten zijn MDF, gipsplaten, spaanplaten en OSB, maar dat is natuurlijk niet alles. Er zijn nog veel meer constructieplaten op de markt verkrijgbaar. Maar hoe kies je het juiste plaatmateriaal? Wij zetten de verschillende soorten constructieplaten voor jou op een rijtje en leggen uit voor welke klussen deze geschikt zijn.

OSB plaat

Ben je op zoek naar stevig plaatmateriaal? Dan is een osb plaat zeker aan te raden. Deze platen worden op een bijzondere manier verstevigd. Ze bestaan allereerst uit verschillende lagen van grove houtspaanders. Deze worden met stevige lijm aan elkaar verbonden. Ondanks de enorme kracht van deze platen, zijn ze ook nog eens relatief licht. Hierdoor zijn ze eenvoudig te hanteren. OSB platen worden voornamelijk gebruikt voor vloeren en het maken van wanden. Als je op zoek bent naar plaatmateriaal voor het maken van meubels is een OSB plaat wellicht minder geschikt. Door de grove structuur is deze immers moeilijker te verwerken.

osb plaat

MDF

De meeste mensen zijn wel bekend met MDF platen. Deze platen zijn ontzettend veelzijdig en kunnen voor meerdere klussen gebruikt worden. Het bijzondere aan MDF is dat deze volledig uit houtstof wordt vervaardigd. MDF is zeer gemakkelijk in gebruik en is daardoor populair bij beginnende doe-het-zelvers. Dit materiaal wordt vooral gebruikt bij het maken van meubels, omdat het eenvoudig te zagen en te verwerken is.

MDF

Multiplex

Onder multiplex vallen alle constructieplaten die uit meerdere lagen bestaan. Als de plaat uit drie verschillende lagen bestaat, wordt deze ook wel triplex genoemd. Bij meer dan drie lagen spreken we in de volksmond van multiplex. Hierbij kunnen verschillende houtsoorten gebruikt worden. Hardhouten platen worden bijvoorbeeld vaak gebruikt voor het maken van meubels door de strakke toplaag. Bij zachte houtsoorten zien we dat de toplaag meer noesten bevat, dit moet dan maar net je smaak zijn. Multiplex is zeer veelzijdig en kan worden gebruikt voor het maken van meubels, deuren en andere constructies.

Multiplex plaat

Spaanplaat

Heel veel mensen kiezen voor een spaanplaat om hun klus te klaren. Dit heeft meerdere reden. Allereerst behoort de spaanplaat tot één van de goedkoopste constructiematerialen die op de markt verkrijgbaar zijn. Bovendien zijn ze ook nog eens zeer eenvoudig te verwerken. Deze worden vooral gebruikt bij het vervullen van constructieve klussen, maar ook bij het maken van meubels kunnen ze ingezet worden. Ook zien we vaak dat spaanplaten als egalisatiemateriaal voor het leggen van een vloer gebruikt worden. Kortom: voor alle klussen inzetbaar!

Spaanplaat

About The Author

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.