Nu de avonden weer langer worden en de temperaturen stijgen, zijn we weer massaal in de tuin te vinden. Dan mag goede buitenverlichting natuurlijk niet ontbreken. Het zou immers zonde zijn als je op een mooie zomeravond vroegtijdig naar binnen moet verhuizen, omdat het simpelweg te donker is in de tuin.

Als je goede tuinverlichting gebruikt, kan je een statement maken in je tuin én de uitstraling van je woning verbeteren. Daarnaast maak je de tuin natuurlijk ook direct een stuk gezelliger én veiliger. Maar wat verstaan we precies onder goede buitenverlichting? Kies je simpelweg voor een bekend merk als Solar en geloof je wel dat die solar wandlamp buiten voldoende licht zal geven? Of moet je ook op andere dingen letten? Wij zetten een aantal tips voor jou op een rijtje.

solar wandlampen

Bepaal de rol van de tuinlampen

Buitenverlichting is onmisbaar in iedere tuin. Toch zullen deze lampen niet in iedere tuin dezelfde functie hebben. Gebruik je de lampen vooral om nachtelijk bezoek te weren? Of zijn ze nodig voor de talloze gezellige avonden die je ’s avonds in de tuin doorbrengt? De tuin moet echt gezien worden als verlengstuk van de woning. Net zoals je in huis een lichtplan opstelt, zal dit ook in de tuin nodig zijn. Buitenlampen kunnen de volgende functies vervullen:

  • Functionele verlichting: deze verlichting wordt voornamelijk gebruikt om beter te kunnen zien in het donker als dat nodig is. Denk bijvoorbeeld aan lampen die op deuren en poorten schijnen. Zo is het voor jou eenvoudiger om de woning en/of de tuin te betreden. Daarnaast zorgt deze verlichting er ook voor dat onbevoegden uit jouw tuin blijven. Doordat ze letterlijk in de ‘schijnwerpers’ worden gezet, zullen zij minder snel geneigd zijn om de tuin en het huis te betreden. Deze lampen kun je met een bewegingssensor installeren. Zodra je bij de tuin komt, zal de verlichting vanzelf aangaan.
  • Oriëntatielicht: dit zijn de lampen die gebruikt worden om de paden in de tuin beter te zien. Deze zijn dan ook voornamelijk op de grond gericht. Ook kun je denken aan grondspots.
  • Sfeerverlichting: de naam zegt het eigenlijk al, deze lampen worden gebruikt om meer sfeer in de tuin te creëren. Dit kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door het gebruik van buitenlampen, maar ook het gebruik van kaarsjes of een buitenhaard behoren tot de groep sfeerverlichting.

buitenverlichting rol

Maak een lichtplan

Het aanleggen van tuinverlichting moet natuurlijk wel goed gebeuren. Dit pak je eigenlijk op dezelfde manier aan als dat je dat binnenshuis zou doen. Je maakt eerst gebruik van een plattegrond van de tuin. Daarin geef je aan waar er verlichting moet komen, welke functie deze moeten vervullen en welke uitstraling deze moeten geven. Zo weet je precies welke solar buitenverlichting je nodig hebt en is het aanleggen van de verlichting zo gedaan. Als je hier met zorg over nadenkt, vervult de buitenverlichting al jouw wensen en eisen. Een lichtontwerp is de bouwsteen die je nodig hebt om jouw tuin in voldoende licht te hullen. Dat wordt volop genieten de komende zomer!

About The Author

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.