Je hebt ze vast wel eens zien staan, of liggen, de zonnepanelen. We zien ze op daken van huizen en soms langs de snelweg of midden in de polder. Energie opwekken door de zon is een mooi begrip, maar hoe werkt dat nou precies? En is dat niet schreeuwend duur?
Zonne energie in het kort
De zon heeft energie, veel energie. Door zonnepanelen te plaatsen kunnen we die energie opnemen. Een zonnepaneel bestaat uit zonnecellen en een zonnecel bestaat weer uit twee laagjes silicium. Komt er zonlicht op het paneel dan vormt er tussen deze twee laagjes een elektrische stroom en zo wordt er energie opgewekt. Energie waar we voordelig gebruik van kunnen maken door middel van de subsidie van zonnepanelen.
De subsidie
Een poos geleden bestond er een landelijke subsidie van zonnepanelen, helaas is dat nu niet meer. Maar we kunnen nog steeds wel gebruik maken van een aantrekkelijke korting als we zonnepanelen aan gaan schaffen. De landelijke subsidie die je kon krijgen was maximaal 650 euro en het maakte niet uit hoeveel zonnepanelen je kocht. Tegenwoordig geeft de overheid een btw-teruggave op zonnepanelen. Dat betekend 21% korting en dat is mooi meegenomen. In veel gevallen ben je nu zelfs goedkoper uit dan met de landelijke subsidie.
Hoe kun je btw terugvorderen?
Fijn om te weten dat we een aanzienlijk bedrag terug kunnen krijgen van de overheid. Maar hoe gaat dit in zijn werk?
Als je zonnepanelen plaatst, word je door de belastingdienst gezien als een zelfstandig ondernemer. Je wekt namelijk je eigen energie op en maakt hier gebruik van. Als je het letterlijk wilt zien, geef je als het ware de stroom terug aan het elektriciteitsnet en dus heb je een zakelijk transactie. Om die reden moet je, als je een belastingaangifte gaat doen, je aanmelden als ondernemer. Er is een speciaal formulier voor zonnepaneelhouders wat je kan vinden bij de belastingdienst.
Het is niet verplicht is een aangifte te doen, maar als je de btw teruggestort wilt hebben dan is het wel verstandig de moeite te nemen om het te regelen. Als je ze zonnepanelen door een bedrijf laat plaatsen dan kan het zijn dat ze de service aanbieden om de btw teruggave te regelen. Dat scheelt een hoop gedoe voor jezelf, het enige waar je dan even goed op moet letten is dat je de factuur nakijkt en dat ook daadwerkelijk de btw van de factuur is afgehaald.
Doe navraag bij je gemeente
Je weet nu dat het helaas niet meer mogelijk is gebruik te maken van een landelijke subsidie. Maar bij sommige gemeentes wordt nog wel een gemeentelijke subsidie voor zonnepanelen gegeven. Doe daarom navraag, je weet nooit wat het je op kan leveren.
Wat is de salderingsregeling?
Als je zonnepanelen meer energie opleveren dan wat je zelf verbruikt, dan lever je als het ware stroom aan het net. De salderingsregeling zorgt ervoor dat je dat ook wat oplevert. Namelijk de eerste 3000 kWh die je aan het net ‘geeft’, mag je verrekenen met de elektriciteitsrekening die je betaald aan de leverancier. Als je thuis meer levert dan je verbruikt dan loopt je meter niet meer omhoog maar terug. En daar is zelfs een meter voor uitgevonden, eentje die terugloopt. Dat is de ferrarismeter zonder terugloopblokkering en die moet je echt hebben, want het zou zonde zijn als je geen gebruik kunt maken van dit voordeel. Het bespaart je ten slotte veel geld.
Leave a Reply