Een tuin is niet compleet zonder goede verlichting. Om te voorkomen dat jij aan de slag gaat zonder een goed plan om jouw tuin te verlichten, is er een een stappenplan samengesteld dat precies laat zien hoe jij een goed lichtplan maakt voor jouw tuin!

1.      Maak een ontwerp

Het maken van een ontwerp is essentieel om een goed lichtplan te maken. Dit geeft namelijk direct een goed visueel overzicht van de tuin. Een schets waarbij de tuin op schaal is getekend is hierbij een goed hulpmiddel. Zo is het verstandig om belangrijke onderdelen zoals een grasveld, bomen, een terras etc. worden opgenomen om het overzichtelijker te maken.

2. Bepaal wat er verlicht moet worden

Er moet worden nagedacht over wat er allemaal verlicht moet worden in de tuin. Het doel hierbij moet zijn om het in de avond alles verlicht te hebben wat jij belangrijk vindt. In eerste instantie is de zichtbaarheid dan ook het belangrijkste. Echter is sfeer ook een belangrijke factor dat mee gaat spelen op het moment dat de functionaliteit van het licht al getackeld is. Licht moet daarom ook uitnodigend zijn, waardoor mensen graag de tuin in willen lopen. LED wandlampen zijn een goed voorbeeld waarmee er sfeer gecreëerd kan worden in de tuin.

3. Welk licht is er nodig?

Om het meeste uit het licht te halen is het belangrijk om te zorgen dat het juiste licht gekozen wordt per onderdeel van de tuin. Het bereik van het licht is hier vooral van belang. Het accentueren van bloemen vraagt om een totaal ander soort licht dan bij bijvoorbeeld een boom. Het is dus belangrijk om het juiste licht uit te zoeken per element uit de tuin. Mocht er twijfel zijn is het altijd beter om je te laten adviseren door een kenner.

4. Lichtrichting

Ook de richting van waaruit het licht schijnt is belangrijk om mee te nemen in een lichtplan. Veel mensen weten niet dat lichtrichting zo belangrijk is, terwijl de juiste richting erg versterkend kan werken. Licht dat vanuit de grond omhoog schijnt geeft bijvoorbeeld een heel ander effect dan licht wat van de muur op een element in de tuin schijnt. Variatie is hierin een goede optie, omdat het verschil hiermee mooi wordt aangeduid.

5. Armaturen

Nu de voorgaande stappen zijn doorlopen is het van belang om armaturen te kiezen die passend zijn bij hetgeen wat belicht wordt. Er kan gekeken worden naar het uiterlijk, maar het soort licht is hierbij eigenlijk veel belangrijker. Zorg dan ook dat de armaturen passen bij het licht dat je in de tuin wilt aanbrengen. Ook jouw persoonlijke smaak komt aan bod, want er zijn tal van verschillende soorten armaturen te koop. Denk tot slot aan de hoeveelheid Volt die erbij komt kijken. Als de verlichting valt onder laagspanning, dan is het veilig om zelf aan te leggen. Echter is het bij netspanning wel nodig om het te laten installeren door een monteur.

About The Author

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.