LED verlichting heeft ontzettend veel voordelen. Het is dan ook geen wonder dat steeds meer mensen de conventionele verlichting in hun woning verruilen voor LED. Dit levert niet alleen een fikse energiebesparing op, maar je draagt zo ook nog eens je steentje bij aan het milieu. Wil jij binnenkort nieuwe led lampen kopen? Bedenk dan goed dat de prestaties van een ledlamp afhankelijk zijn van de keuzes die je maakt. Omdat ledlampen tegenwoordig in werkelijk alle soorten en maten verkrijgbaar zijn is het dan ook belangrijk om te weten waar je op moet letten bij het maken van de juiste keuze. In dit artikel geven we je 4 handige tips!

1. Bepaal de gewenste lichtkleur

De lichtkleur van led verlichting wordt uitgedrukt in Kelvin (K). Hierbij geldt hoe hoger deze normering is, hoe koeler het licht zal zijn. Bepaal daarom van tevoren welke lichtkleur jij nodig acht in huis. Inmiddels zijn ledlampen in alle kleuren verkrijgbaar. In tegenstelling tot de eerste ledlampen die enkel in een koel licht verkrijgbaar waren. Daardoor is het een stuk gemakkelijker geworden om de ledlamp in het gehele huis toe te passen. Je bepaalt zelf welke lichtkleur het meest geschikt is. Kies voor warme kleuren om de sfeer in een ruimte te verhogen en een koelere lichtkleur wanneer je met name op zoek bent naar functioneel licht. Zo voldoet de ledlamp altijd aan de wensen die je voor die ruimte hebt.

2. Wel of niet dimbaar?

De meeste mensen zijn van traditionele lichtsoorten gewend dat deze allemaal even gemakkelijk te dimmen zijn. Toch is dit bij led verlichting lang niet altijd het geval. Hoewel de meeste ledlampen tegenwoordig wel dimbaar zijn, zijn er ook nog genoeg soorten die niet gedimd kunnen worden. Daarom is het belangrijk om van tevoren goed op de verpakking van de lamp te kijken en zo te beoordelen of een lamp wel of juist niet dimbaar is. Staat het bij de ledlamp niet aangegeven? Dan is het verstandiger om geen led dimmer aan te sluiten. Doe je dit toch en was de lamp niet dimbaar, dan zal de lamp sneller gaan flikkeren en wellicht zelfs volledig uitschakelen.

3. Kies voor ledlampen met powerleds

Relatief nieuw in de wereld van ledlampen zijn de lampen die uitgerust zijn met zogenaamde powerleds. Deze leds geven veel meer licht dan de traditionele ledlampen en gaan nóg effectiever om met elektriciteit. Een prima keuze dus als je over een nog kwalitatievere lamp wilt beschikken.

4. Lichtopbrengst

Houd ook rekening met de lichtopbrengst van de led lampen. Dit is iets lastiger dan bij traditionele verlichting. Hierbij kijk je namelijk vooral naar de lichtopbrengst in hoeveelheid Watt. Omdat ledlampen echter veel efficiënter met elektriciteit om gaan, zullen zij voldoende hebben aan een lagere hoeveelheid Watt. Bij ledlampen is het daarom belangrijk om niet naar de hoeveelheid Watt, maar naar de hoeveelheid Lumen en Lux te kijken. Bij de meeste webshops zijn handige tabellen te vinden, waardoor je eenvoudig kunt bepalen welke lichtopbrengst het meest geschikt is voor de lamp die jij zoekt.

About The Author

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.