Je hoort het regelmatig op het nieuws of leest het in de krant: inbraken, autobranden, woningbranden, blikseminslag, flinke lekkages, soms zelfs met fatale afloop. Het is vanzelfsprekend dat je dit alles wilt voorkomen. In dit artikel worden daarom tips gegeven over hoe jij er voor kan zorgen dat je je veiliger voelt in huis. Het zal dan gaan om het voorkomen van inbraak, lekkage, brand, overspanning en kortsluiting.

Inbraak

Het is vanzelfsprekend dat je de deur achter je dichttrekt wanneer je je huis verlaat. Maar doe je deze dan ook wel op slot? Je hoort steeds vaker dat inbrekers alsnog gemakkelijk je huis binnen kunnen komen, ondanks dat de deur dicht zit. De Nederlandse overheid waarschuwt er zelfs voor: sluit je ramen en deuren, want inbrekers zijn zo binnen met bijvoorbeeld een plastic pasje. Ik hoor je denken: hoe kan dat dan? Deze methode wordt ook wel flipperen genoemd. Door met bijvoorbeeld een plastic pasje tussen de voordeur en het slot te bewegen, kan het sluitmechanisme van de deur worden opengeduwd en zijn inbrekers snel en gemakkelijk in uw woning, zonder dat er braakschade zichtbaar is. De makkelijkste manier om dit te voorkomen is dus het op slot doen van de deur en het sluiten van ramen. Maar sommige sloten zijn veiliger dan andere. Zorg altijd dat je een goed en veilig cilinderslot in de deuren hebt zitten. Koop gemakkelijk online cilindersloten bij deur-cilindersloten.nl om te zorgen dat je een goed slot hebt.

Lekkage

Lekkage kan ontstaan door een flinke regenbui. In dat geval zijn er helaas weinig mogelijkheid om jouw huis hier tegen te beschermen. Maar lekkage kan ook ontstaan door een lekkende kraan, bijvoorbeeld bij de wasmachine of vaatwasser. Indien de slangen niet goed vastzitten, kunnen deze bijvoorbeeld ook losspringen, met als gevolg dat het water zo uit de kraan of uit het apparaat stroomt. Het is daarom belangrijk dat je snel kunt handelen. Door de hoofdkraan dicht te draaien zorg je dat het water stopt met stromen en kun je de schade dus beperken.

Brand, overspanning en kortsluiting

Als het flink onweert kan er overspanning ontstaan en dit is uiterst schadelijk voor je elektrische apparatuur. Je moet er niet aan denken dat je dure televisie of laptop kapotgaat door overspanning bij onweer. Om dit te voorkomen, of in ieder geval de risico’s op overspanning te beperken, kun je een overspanningsbeveiliging aanschaffen zodat je elektrische apparatuur bescherm wordt. Uiteraard kan blikseminslag bij onweer er ook voor zorgen dat er brand in je woning ontstaat. Door een bliksemafleider te gebruiken, kun je de kans hier op verkleinen. Maar wat nu als je staat de koken en er ontstaat een vlam in de pan? Je hoort wel eens dat dit gebeurt tijdens het oliebollen bakken met Oud en Nieuw, omdat er dan hete olie wordt gebruikt. Een dergelijke brand kun je het beste blussen door het gas uit te draaien en de deksel op de pan te doen, want zonder zuurstof dooft de vlam. Een blusdeken zorgt voor hetzelfde effect. Maar gooi geen water op het vuur, want de hete olie kan zorgen voor een explosie! Het is ook belangrijk dat je je afzuiging uitzet. Maak deze ook regelmatig goed schoon, want het vet dat zich hier in ophoopt kan er voor zorgen dat de brand heel snel en gemakkelijk kan verspreiden in het afzuigkanaal. Een andere mogelijke manier waardoor brand in je woning kan ontstaat is kortsluiting. Vaak komt dit door beschadigingen aan apparatuur of kabels. Zorg dus dat je regelmatig controleert of alles nog heel is.

About The Author

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.