Over het algemeen volgen Nederlanders de vlagetiquette niet zo nauw op. Dit hoeft ook niet. Het vlagprotocol is immers niet voor burgers bedoeld. Toch zien we dat het vlaggen tijdens 4 en 5 mei een hele andere lading heeft. Mensen proberen de etiquette dan juist nauw op te volgen. Niet gek als je bedenkt wat een impact deze dagen op ons dagelijks leven hebben. Op 4 mei herdenken we alle oorlogsslachtoffers van ons land. Op 5 mei vieren we dat Nederland sinds 1945 in vrijheid mag leven. Veel mensen vlaggen tijdens deze dagen. Maar waar moet je dan aan denken?

Vlagetiquette

Sinds oudsher is er al sprake van een vlagetiquette. Hierbij maakt het niet uit of je de Friese vlag hijst of de Nederlandse vlag in de vlaggenmast hangt, de etiquette blijft hetzelfde. Vandaag de dag wordt die etiquette veel minder nauw genomen. Maar het is wel leuk om te bedenken hoe dit vroeger altijd gedaan werd en hoe overheidsinstellingen het nog steeds doen. Dit staat er vermeld in de vlagetiquette:

  • Een vlag mag nooit de grond aanraken. Wanneer deze de grond aanraakt, moet hij gelijk vernietigd worden. Laat hem daarom nooit per ongeluk de grond aanraken tijdens het hijsen of neerhalen.
  • Je hijst hem pas in de mast als de zon op is en haalt hem naar binnen voordat de zon ondergaat. De vlag vergeten of de hele nacht laten hangen is respectloos. Als de vlag met kunstlicht wordt verlicht, mag deze uiterlijk tot 24.00 blijven hangen. Voor de nacht moet hij echter neergehaald zijn.
  • Als de vlag halfstok gehangen moet worden, zal hij eerst helemaal naar de top gehesen worden en laten ze hem vervolgens statig zakken. Zo wordt het respect voor de overledenen getoond.Vlagetiquette 4 en 5 mei

Wanneer mag ik de vlag uithangen?

Op 4 en 5 mei hangen de meeste mensen hun vlag uit. Maar hoe zit dat met de andere dagen van het jaar? Over het algemeen zijn er geen specifieke vlaginstructies voor Nederlandse burgers. Zij mogen de vlag bij iedere feestelijke gebeurtenis uithangen. Over het algemeen zien we dat deze regel niet vaak toegepast wordt. Alleen bij het behalen van een examen zien we plotseling overal Nederlandse vlaggen hangen. Een gezellig boel aan de gevel! De meeste mensen houden toch de nationale vlaginstructies voor overheidsinstellingen aan. Op Koningsdag en verjaardagen van de leden van het Koninklijk Huis mogen tevens oranje wimpels gebruikt worden. Deze worden aan de Nederlandse- of provinciale vlag gehesen. Het gebruik van wimpels is overigens ook op andere dagen van het jaar toegestaan, maar dit geldt enkel voor de niet-oranje wimpels. Natuurlijk worden Nederlandse burgers hier niet streng op gecontroleerd, maar overheidsinstellingen zijn bijvoorbeeld altijd verplicht om de richtlijnen omtrent het gebruik van wimpels op te volgen.

Tegenwoordig zien we ook vaker dat de Nederlandse vlag als decoratiestuk wordt gebruikt. Het geeft de gevel een vrolijke uitstraling. Jij bepaalt zelf of je de Nederlandse vlag alleen met speciale gelegenheden hijst of iedere dag in de wind laat wapperen. Schroom je niet om je Nederlandse roots te showen!

 

About The Author

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.