Stel, je moet om specifieke redenen thuis werken in plaats van op kantoor. Misschien vindt er een verbouwing plaats, de benzine is weer duurder geworden of er heerst een pandemie, dat soort zaken. Misschien ben je een internet entrepreneur die overal kan werken waar een internetverbinding is. Vanuit huis werken kan je reistijd besparen, de vaste lasten voor een locatie komen te vervallen, waarom heb je deze stap niet eerder gezet? Waarschijnlijk omdat er een aantal aspecten zijn van thuis werken die niet zo aangenaam of productief zijn. Met deze vijf tips creëer ook jij de ultieme thuiswerk plek.

1. Comfort

Laten we met een heel belangrijk onderwerp beginnen; comfort. Zorg voor een werkplek waar je goed uit de voeten kunt. Dit kan een bureau zijn en een ergonomische gevormde stoel, of een werkbank met verstelbare hoogte om je rug te ontzien. Binnen de industrie worden er diverse methoden toegepast om het aantal bewegingen en inspanningen te reduceren, probeer dit ook thuis toe te passen. Zo Voorkom je overmatige belasting van spieren, verlies aan tijd, en gewoon frustratie als je steeds naar boven moet lopen om een printje te maken.

Een ander aspect van comfort is rust. Als er een partner aan het stofzuigen is, of kinderen die tikkertje spelen rond jouw werkplek, dan kun je niet optimaal presteren. Maak daarom afspraken met gezinsleden, zorg dat je niet gestoord wordt tijdens je werkzaamheden. Het feit dat je in de buurt bent, betekent niet automatisch dat je even tijd hebt om de container buiten te zetten. Als dit echt een opgave blijkt te zijn, overweeg dan een stoplicht te installeren met groen, oranje, rood. Daarmee geef je aan of je beschikbaar bent, alleen als het echt nodig is, of nu eventjes niet. Als je een multicolor smart light hebt kun je dit heel eenvoudig instellen.

2. Automatisering

Over smart lights gesproken, er zijn heel wat slimme apparaten en diensten om jouw thuiswerk plek te optimaliseren. Bij een bedrijf of andere organisatie zijn er werknemers die elkaar aanvullen. Een goede interieurverzorger blijkt heel belangrijk te zijn zodra je voor een smerig toilet staat, als er geen portier aanwezig is sta je zonder keycard voor een dichte deur. Dat geldt thuis ook, alleen zijn er hier geen collega’s om je bij te staan. Huisautomatisering laat je taken uitvoeren door de woning zelf. Denk aan verlichting met een timer of lichtdetectie, een slimme thermostaat, of ook heel interessant; een smart speaker die je commando’s kunt geven. Zo lijkt het net alsof je directeur bent in je eigen huis!

3. Connectiviteit

Voor veel beroepen is een internetverbinding onmisbaar om de werkzaamheden uit te voeren. Denk aan e-mail, samenwerken met Microsoft Teams of Slack, video chatten met Zoom of bestanden delen via Google Drive. Je zult dus een snelle internet verbinding nodig hebben met een degelijke router. In combinatie met smart home apparatuur kan het druk op de lijn worden, met een bridge zoals de Google Nest Hub of de Somfy TaHoma kun je slimme apparaten vanuit een uniforme omgeving aansturen. Waar producten van Google of Apple niet altijd even goed met elkaar samenwerken, is het systeem van Somfy wat meer open. Zo kun je bijvoorbeeld merken als Philips, Honeywell, Sonos of Velux onderbrengen binnen één centrale app.

4. Zonlicht / Kunstlicht

‘Wit’ licht is niet helemaal wit, denk aan warm-wit of juist koel-wit. De kleurtemperatuur bepaalt voor een deel ook hoe alert je bent. Moderne LED lampen met kleurtemperatuur instelling laten je op ieder moment van de dag de perfecte omgeving tot stand brengen. Heb je last van de zon, die bijvoorbeeld schittert op het beeldscherm? Overweeg dan om elektrische rolgordijnen op te hangen, bijvoorbeeld verduisterende PoweredBlinds. Je kunt deze raamdecoratie zelfs koppelen aan de smart lights, en voorkeuze scenario’s samenstellen.

5. Ontspanning

De boog kan niet altijd gespannen staan, reserveer ook tijd voor ontspanning. De wijze waarop je deze tijd indeelt zal verschillen per persoon en situatie, sommige mensen kiezen voor een half uur relaxen terwijl andere mensen liever ‘micro breaks’ van vijf minuten nemen. Er is een reden dat ‘downtime’ in de CAO opgenomen is, zonder rustmoment draai je op een gegeven moment door. Vraag Siri om je favoriete muziek te spelen en hang even achterover, of reset jouw brein door een spelletje te spelen op je Smart TV. Een pauze met je gezin is ook een heel goed idee, ook zij moeten hun doen en laten aanpassen op jouw schema.

 

Met deze vijf tips creëer je de ultieme thuiswerk plek, waar je ook woont en hoe je ook leeft.

About The Author

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.