Wellicht heb je de monteur of techniciën wel eens horen praten over installatiedraad, maar wat is dat nou eigenlijk? Het wordt ook wel elektriciteitsdraad genoemd en leidt de stroom door je huis. De kabels bestaan uit een koperen kern omringd door een laag van vinyl. Het koper is extra puur en geleidt stroom daardoor erg goed, terwijl het vinyl juist geen stroom doorlaat. Er zijn verschillende soorten draad die elk hun eigen kleur, symbool en functie hebben.

installatiedraad

Types installatiedraad

Er zijn vier belangrijke soorten elektriciteitsdraad die je in je huis kunt vinden. Elk heeft zijn eigen functie en zijn met een kleur gecodeerd zodat je ze goed uit elkaar kunt houden. De vier types zijn de fasedraad, nuldraad, schakeldraad en aardedraad. Hieronder staan ze in meer detail uitgewerkt.

Fasedraad

De fasedraad is de draad die de stroom van je stopcontact naar de aangesloten apparaten brengt. De vinyl omhulsels van deze kabels zijn veelal bruin of rood gekleurd zodat je ze als fasedraad kunt herkennen. Het symbool wat ze aan fasedraad geven is de letter ‘L’. Dit specifieke type installatiedraad staat constant onder stroom zolang er stroom in huis is en moet je dus altijd voorzichtig mee zijn.

Nuldraad

De nuldraad is de andere helft van de fasedraad. Waar de fasedraad de stroom naar apparaten toebrengt, gaat de nuldraad weer van de apparaten terug naar het stopcontact en stroomnet van je huis. De kabels zijn lichtblauw gekleurd en het symbool voor nuldraden is ‘N’. Ondanks het feit dat de stroom al geleverd is aan het apparaat staat er nog wel spanning op, dus ook hier moet je voorzichtig mee zijn.

Schakeldraad

De schakeldraad is, zoals de naam ook suggereert, een draad die bedoeld is voor schakelaars. Als je een lichtschakelaar hebt, of een stopcontact met een schakelaar, maakt dit gebruik van een schakeldraad. Officieel is de kleur voor schakeldraden zwart, maar om verwarring te voorkomen bij een grotere hoeveelheid draden worden ook wit en grijs gebruikt. Het symbool voor deze elektriciteitsdraden is ‘T’.

Aardedraad

De aardedraad is een speciale draad. Er staat namelijk geen spanning op de aardedraad. De bedoeling van de aardedraad is dat deze je beschermt tegen schokken en wordt daarom vooral gebruikt bij elektrische apparaten die water gebruiken. De kabels zijn geel met een groene streep over de bovenkant. De naam komt van het feit dat deze installatiedraden direct verbonden staan met de aarde, vaak met een elektrode. Het symbool is een T op zijn kop met twee kleinere strepen hier nog onder.

Wees altijd voorzichtig

Elektriciteit is gevaarlijk, dus zorg er altijd voor dat de stroom ergens af is als je met de bedrading gaat werken. Nog beter zou zijn om het aan een professional over te laten, maar als je toch zelf aan de slag gaat, neem dan de juiste voorzorgsmaatregelen. Probeer rubberen handschoenen te dragen, controleer tweemaal of de stroom er echt af ligt en zorg ervoor dat je zeker weet wat je doet. Je gezondheid is belangrijker dan of je wel of geen stroom hebt.

About The Author

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.