Steeds meer mensen kiezen voor duurzame alternatieven om energie op te wekken. De overheid zinspeelt op een energieneutraal Nederland. Dit houdt ook in dat gaswinning verleden tijd moet zijn. Dit wordt duidelijk gemaakt doordat de verkoop van op gas gestookte cv-ketels binnenkort wordt gestopt. Daarnaast worden nieuwbouwwoningen tegenwoordig zonder gasaansluiting opgeleverd. Maar hoe moet je dan nog je woning verwarmen? De warmtepomp is een veel gebruikt alternatief. Er zijn ontzettend veel verschillende soorten warmtepompen. Vaak wordt er gekozen voor de luchtwarmtepomp of de lucht-water warmtepomp. Maar wat is dit eigenlijk en van welke voordelen kan de gebruiker genieten? Wij zetten het voor jou op een rijtje.

Hoe werkt een warmtepomp?

Allereerst is het belangrijk om goed te begrijpen hoe een warmtepomp te werk gaat. Dit is een pomp die gebruikt wordt als energiezuinige manier voor het verwarmen van de woning. De pomp gebruikt natuurlijke bronnen om warmte van te onttrekken. Dit kan water of lucht zijn, maar ook uit de grond komen. Een warmtepomp is ontzettend belangrijk als je een steentje wilt bijdragen aan het milieu, maar ook als je meer op de inhoud van de portemonnee wilt letten.

luchtwater warmtepomp

Wat is een lucht-water warmtepomp?

De meest gekozen warmtepomp is de lucht-water warmtepomp. Zoals de naam al doet vermoeden wordt er hierbij gebruik gemaakt van zowel lucht als water. Een duo oplossing dus. Dit betekent niet dat er een keuze gemaakt kan worden tussen de natuurlijke bronnen. Allebei de bronnen worden gebruikt om het huis te verwarmen. Ze versterken elkaar: de lucht wordt gebruikt om het water te verwarmen. Zonder lucht geen warmte, zonder water geen vloeistof om de woning te verwarmen. Het systeem zet lucht in voor het verkrijgen van voldoende energie en dit wordt omgezet in warm water. Deze zal vervolgens door de leidingen van het huis stromen. Bij dit wordt geen gebruik gemaakt van gas. Zo bespaar je uiteindelijk een hoop geld op de energierekening. Ondanks de jaarlijkse overstap van energiemaatschappij zullen de gasprijzen uiteindelijk torenhoog worden. Dit kan ook niet anders en de prijzen worden door iedere energieleverancier gehanteerd. Dit is uiteindelijk niet meer te betalen. Daarom komt de lucht-water warmtepomp goed van pas.

luchtwaterwarmtepomp

 

De kosten van een warmtepomp

Laten we eerlijk wezen, ondanks de eerder genoemde voordelen is het prijskaartje van groot belang voor je definitieve keuze om over te gaan op gasloos wonen. Een warmtepomp kan nooit goedkoop genoemd worden. Je kunt echter wel veel geld besparen door een goedkopere variant aan te schaffen. De luchtwarmtepomp is hierbij één van de goedkopere soorten uit het segment. Vaak kunnen deze al vanaf vierduizend euro worden aangeschaft. Natuurlijk zijn er ook duurdere mogelijkheden. Belangrijk is wel om te beseffen dat je te maken hebt met een terugverdientijd. Op de lange termijn zal je profiteren van de warmtepomp, geld besparen. In de tussentijd kan er ook wat van de totale kosten af. Denk bijvoorbeeld aan de subsidie die de overheid uitdeelt aan mensen die voor de pomp kiezen. Hierdoor kan de warmtepomp ineens een stuk goedkoper worden aangeschaft. Als je kiest voor een bepaald model of merk die nog energiezuiniger is, kan de subsidie zelfs nog hoger oplopen. Dit kan dus allemaal van de totaalprijs worden afgetrokken. Dan wordt het opeens wel heel interessant om de overstap te maken.

About The Author

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.