Door te kiezen voor LED verlichting, kies je voor een veel milieuvriendelijkere manier om je huis van licht te voorzien. Anno 2019 hechten we steeds meer waarde aan energiebewust en duurzaam leven. Het is dan ook niet vreemd dat led verlichting steeds populairder wordt. Naast de talloze voordelen, beschikken ledlampen ook nog eens over een enorme veelzijdigheid. Ze zijn niet alleen verkrijgbaar in allerlei soorten en maten, maar beschikken meestal ook nog eens over de mogelijkheid om gedimd te worden. Door middel van LED dimmers hou jij de sfeer binnen jouw woning altijd in eigen hand. Online LED dimmers bestellen: waar moet je op letten?

Welk soort dimmer heb ik nodig?

Natuurlijk is het wel belangrijk om te weten welke LED dimmer je precies nodig hebt. Zeker als je online gaat bestellen. Je wilt immers geen onnodige miskopen begaan, waardoor je nog langer op je lichtbron moet wachten. Maar hoe bepaal je welk soort dimmer je nodig hebt?

Allereerst is het belangrijk om te controleren of jouw LED lamp überhaupt gedimd kan worden. In de meeste gevallen is dit wel zo, maar het hoeft niet per se zo te zijn. Daar mag je dan ook nooit klakkeloos vanuit gaan. Wanneer er niets op de verpakking wordt aangegeven, zal de lamp waarschijnlijk ook niet dimbaar zijn. Controleer daarom altijd eerst de verpakkingen van jouw ledlampen, zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan.

Kies bovendien ook altijd voor LED dimmers. Er zijn veel dimmers op de markt verkrijgbaar, maar deze zijn vaak enkel geschikt voor conventionele verlichting zoals hallogeen- of spaarlampen. Deze zijn dus niet ontworpen om LED verlichting te dimmen. Het gevolg is dat er oververhitting kan optreden of dat het licht geen fijn resultaat weergeeft. Over het algemeen kunnen we twee verschillende soorten LED dimmers onderscheiden: fase aansnijding en fase afsnijding. Hieronder geven we meer informatie over beide dimmers.

wat voor soort dimmer heb ik nodig

Fase aansnijding

Fase aansnijding is een relatief verouderde methode om LED lampen te dimmen. Deze wordt in slechts 25% van de gevallen gebruikt. Op de verpakking van de lamp staat meestal aangegeven welke dimmer er nodig is. Soms is het zelfs mogelijk om allebei de soorten dimmers te gebruiken. Controleer daarom altijd goed de verpakking, alvorens je tot aankoop overgaat. Het nadeel van fase aansnijding dimmers is dat deze vaak een vervelend bromgeluid maakt. Dit geluid ontstaat doordat de dimmer gebruik maakt van een ontstoringsspoel.

Fase afsnijding

Fase afsnijding dimmers behoren tot de nieuwste dimmers op de markt. Nieuw betekent ook innovatief en vaak een stuk beter. Bij fase afsnijding dimmers klopt dit ook. Deze worden met ingebouwde elektronica aangevoerd. Hierdoor is het gebruik van een ontstoringsspoel niet meer noodzakelijk. Zo is er een oplossing ontdekt voor het vervelende bromgeluid. Tegenwoordig worden bijna alle dimbare led lampen met een fase afsnijding bediend. Controleer echter wel altijd goed de verpakking van de lamp. Wanneer je over een oudere ledlamp beschikt, bestaat de kans dat deze niet functioneert met een fase afsnijding dimmer.

About The Author

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.