Bestaat er zoiets als een APK-handboek? Nou, min of meer. Op de website van het RDW (de Rijksdienst voor het Wegverkeer) vind je inderdaad een APK-handboek waarin de APK-regelgeving wordt uitgelegd. In dit artikel zetten we de drie belangrijkste punten waar je aan moet denken tijdens je bedrijfswagenonderhoud voor je op een rij.

Wat zijn de eisen aan een waterstoftank?

Is je bedrijfsauto voorzien van een waterstoftank? Dan zijn daar onder andere de volgende regels aan verbonden:

  • Er mogen geen deuken in de waterstoftank zitten;
  • De waterstoftank mag niet in de motorruimte zijn geplaatst;
  • Indien je de bedrijfswagen na 2014 hebt aangeschaft, moet de waterstoftank zijn voorzien van een gasdichte behuizing die in de buitenlucht uitmondt;
  • De vervaldatum van de goedkeuring van je waterstoftank mag niet zijn verstreken;
  • De onderdelen van de waterstofinstallatie mogen geen ernstige beschadigingen vertonen;
  • Er mogen geen knikken in de leidingen en gasvoerende slangen zitten en het wapenmateriaal mag niet zichtbaar zijn.

Wat zijn de eisen aan de banden van je bedrijfswagen?

Ook aan de banden van je bedrijfswagen zijn een aantal regels verbonden. Zo mag het karkas van je banden niet zichtbaar zijn, mogen de banden geen uitstulpingen vertonen en moet de profilering van de hoofdgroeven van de banden in ieder geval 1,6 millimeter zijn. Je mag de banden van bedrijfswagens niet laten naprofileren, omdat je de slijtage-indicatoren dan niet meer kunt zien.

Aan welke eisen moeten de remmen van je bedrijfswagen voldoen?

Bedrijfsauto’s hebben een reminrichting nodig waarvan de onderdelen goed zijn bevestigd. Is er sprake van corrosie van de remleiding of remschijf? Dan moet je deze laten vervangen. Onderdelen mogen niet gaan lekken. Ook voor je rempedalen zijn er regels: het oppervlak moet bijvoorbeeld stroef zijn, zodat je voet niet wegglijdt.

Hoe bereid je je bedrijfswagen voor op de APK?

Voordat het tijd is voor de Algemene Periodieke Keuring, is het goed om je voertuig te laten onderhouden door de monteurs van een bedrijfswagen-garage. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld terecht bij je lokale Carteam. De monteurs van deze garage beschikken over de kennis en middelen om jouw bedrijfswagen weer helemaal op en top te onderhouden, zodat je voertuig zonder moeite de APK doorkomt. Maak daarom binnenkort nog een afspraak bij een Carteam-autobedrijf.

About The Author

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.