Nederlanders vinden het tegenwoordig steeds belangrijker om duurzaam te leven. Waar dit vroeger nog enkel werd gedaan door een klein groepje mensen, is dit tegenwoordig eerder regel dan uitzondering. Goed nieuws voor onze wereld, want verandering was hard nodig. Maar je huis duurzaam inrichten, hoe doe je dat eigenlijk?

De meeste mensen hebben geen enkel idee. Duurzaam shoppen voor kleding is niet zo lastig. Duurzame merken schieten als paddenstoelen uit de grond en je hoeft maar een zoekopdracht in te vullen en je bent binnen no-time in staat om Bamboo Basics aan te schaffen. Je huis verduurzamen is echter een stuk lastiger. Wellicht denk je meteen aan duurzame maatregelen zoals zonnepanelen of een warmtepomp, maar het hoeft echt allemaal niet zo extreem. Met de volgende 5 tips verduurzaam je je woning, zonder dat dit om heel veel aanpassingen vraagt. Het zijn immers ook de kleine dingen die verschil kunnen maken!

1. Kies voor kwalitatieve en duurzame materialen

Vaak laten we ons te veel leiden door onze portemonnee als we op jacht gaan naar nieuwe meubels en accessoires. Liever kopen we een goedkope bank in een confectiewinkel dan dat we een unieke bank van duurzame materialen aanschaffen. Niet omdat we die duurzame bank niet mooi vinden, maar meer omdat het prijskaartje ons minder aan staat.

Wij adviseren om liever nog enkele maanden door te sparen en dan een grote aankoop te verrichten dan nu meteen allemaal kleine milieuonvriendelijke spullen te kopen. Hou ook in je achterhoofd dat producten van duurzame materialen normaliter ook veel langer meegaan. Op de lange termijn ben je dus goedkoper uit als je kiest voor duurzaam én je draagt uiteraard je steentje bij aan het milieu.

2. Kies voor neutrale meubels

Als je dan toch nieuwe meubels aanschaft, kan je de kleuren beter zo neutraal mogelijk houden. Kies ook niet voor zeer opvallende vormen of trendy designs. De kans is groot dat je hier zeer snel op uitgekeken raakt en dat zal uiteraard zonde zijn. Door te kiezen voor neutrale kleuren en designs, kan je werkelijk alle kanten op binnen je interieur. Zo raak je minder snel uitgekeken op de inrichting en kan je met accessoires het geheel nog altijd opfleuren.

3. Tweedehands is hot!

Wil je geld besparen en toch wat vernieuwing in je woning brengen? Kies dan voor tweedehands of vintage (want dat klinkt toch veel leuker!) Het grootste voordeel is natuurlijk dat tweedehands veel duurzamer is, want je bespaart zo grondstoffen en belastende productieprocessen. Daarnaast is het natuurlijk ook een stuk voordeliger. Bovendien vind je tegenwoordig vaak prachtige schatten in kringloopwinkels of op rommelmarkten. Met een klein beetje schuren en een likje verf kan je meestal al wonderen doen. Neem dan ook gerust een bezoekje aan een tweedehands shop. Je staat vaak versteld van de dingen die je hier aantreft. Tweedehands is hot én nog duurzaam ook!

4. Zuiver de lucht met planten

Bij duurzaam leven hoort natuurlijk ook een schonere lucht. Toch ademen we buiten nog heel vaak vervuilde lucht in. Gelukkig kan je daar in huis wat aan veranderen. Bijvoorbeeld door het gebruik van planten. Zij zijn het natuurlijke ventilatiesysteem voor de mens. Bovendien zien ze er ook nog eens prachtig uit en geven ze jouw woning een natuurlijke uitstraling. De Urban Jungle trend is nu van jou.

About The Author

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.