Een veelvoorkomende ergernis in de tuin is onkruid. Heb je net je tuin opnieuw aangeplant of geschoffeld, na enkele dagen zie je het kiemende onkruid alweer opkomen. Voor veel mensen is dit een reden om worteldoek in de tuin te leggen, houtsnippers te strooien of de tuin in zijn geheel te bestraten. Hoewel deze oplossingen goed werken, is er ook een ‘groene’ manier om onkruid te voorkomen, namelijk het gebruik van bodembedekkers.

Bodembedekkers zijn planten die van nature over de grond groeien en door middel van een kruipende groeiwijze, binnen zeer korte tijd de bodem voorzien van een groene laag. Zonlicht kan dan niet meer tot de grond doordringen waardoor onkruid niet meer kan kiemen. Naast dat de bodembedekker er functioneel is, is de plant ook erg mooi. Zo bloeien de meeste bodembedekkers een of twee keer per jaar, zijn jaarrond wintergroen en bieden bescherming voor kleine diertjes zoals vogels en egels. Bekende bodembedekkers zijn de Pachysandra, Cotoneaster, Vinca, Ajuga, Erodium en Waldsteinia.

Bodembedekkende alternatieven

Naast het gebruik van deze specifieke bodembedekkers kun je ook gebruik maken van bodembedekkende vaste planten of siergrassen. Over het algemeen kan gezegd worden dat  het iets langer duurt voordat bij deze planten een volledig dicht tapijt is gevormd, maar de bloeiwijze is daarin tegen vaak wel wat uitbundiger. Dit betekend: in het begin even wat meer schoffelen maar na verloop van tijd kun je extra genieten! Vaste planten die zich goed lenen als bodembedekker zijn bijvoorbeeld de Campanula, Lamiastrum, Phlox en Geranium.

Een minder bekende productgroep die als bodembedekker gebruikt kan worden is de siergras. De zodevormende siergrassen (sommige met ondergrondse wortelstokken) zijn hiervoor het beste geschikt. Denk hierbij aan soorten zoals de Carex foliosissima ‘Irish Green’, Luzula pilosa ‘Igel’ en Sesleria caerulea. Dit zijn prachtige siergrassen om grote oppervlaktes mee dicht te laten groeien. Ook als vakbeplanting zijn de soorten erg mooi!

Als laatste mogelijk is er de Hedera, ook wel Klimop genoemd. Veel mensen kennen deze soort als klimplant, maar is als bodembedekker zeer goed te gebruiken. De plant groeit enorm hard, de stengels wortelen zich wanneer deze in contact komen met de grond en is jaarrond wintergroen. Wie binnen een jaar een volledig dichtgegroeid tapijt wil hebben zal absoluut voor de Hedera hibernica moeten gaan!

Meer informatie over deze en andere planten vind je op de website van Plant en Grow

About The Author

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.